BİR RESMİN HİKAYESİ: ETER GÜNÜ

Diş hekimi Morton 30 Eylül 1846’da bir ilki gerçekleştirip, eterle bir hastanın dişini çekti. Bunun üzerine 16 Ekim 1846 günü Harvard Üniversitesi, onu Massachusetts Genel Hastahanesi’ne davet etti. Harvard Tıp Fakültesinin ilk dekanı J.C. Warren, Morton’dan boynundan kist alınacak hastayı uyutmasını istedi. Morton hastayı eterle uyuttu ve o gün bugündür 16 Ekim “Eter Günü” olarak kutlanır ve bu tarihi olayın gerçekleştiği kubbeli amfiye “Eter Kubbesi” olarak anılır. İşte Hinckley, bu anı resmetmek için ciddi bir araştırma içerisine girdi. Boston Hastanesi’nin doktorlarıyla görüşüp gerekli dokümanları inceledi. Çünkü, Hinckley hazırlayacağı tablonun her ne kadar bir sanat eseri olacağını biliyorsa da, bu oluşumun tarihi ve devrim niteliğindeki bir olaydan ortaya çıktığını biliyordu.

Yaptığı portreler ile ününü kazanmış ressam Robert Hinckley, eserinin lokasyonu için alışılmışın dışında bir yer seçti. Zaten dönemi için olağanüstü bir olayı resmederek eserine inovasyon sağlayan Hinckley, resmin konusundan dolayı da farklı konum seçmiş ve bu bakımdan da eserinin diğerlerinden farklı olmasını sağlamıştı. Günümüzde “Boston Tıbbi Kütüphanesi” eski dönemlerde ise “Francis A. Countway Tıbbi Kütüphanesi” olarak anılan bu mekan, Harward Üniversitesi’ndedir ve dünyanın en büyük tıp kütüphanesidir. Robert Hinckley bu resmi
için, merkezde bir odak noktası yaratmak adına ışık ve çizgiyi maharetli bir şekilde kullanıp, Op. Dr. Warren’ın tam kafasında bitecek şekilde bir çapraz çizgi çizdi. Morton’un elinde tuttuğu inhaler, ışığı öyle bir yansıtır ki, içindeki sünger görünür haldedir. Eseri inceleyenlerin gözünün ameliyata odaklanmasını sağlamak için ameliyat edilen Abbott’ın gömleği, masadaki kase bile beyaz resmedilmiştir. Resim inceleyenlerde olumsuz etki yaratmaması için hastanın insizyonu ve kanı görülmez. Resmin merkezindeki bilim insanlarının arasında bir enerji akışı olduğunu resmi inceler incelemez fark edebilirsiniz. Bu heyecanın arkadaki amfide oturan Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerine de yansıdığını mimik ve jestlerinden anlayabilirsiniz.

Resim şimdi Harvard Tıp Okulu’ndaki Countway Tıp Kütüphanesi’ndedir.

KAYNAK:

Wikimedia Foundation. Ether Dome. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Ether_Dome#Robert_Hinckle y’s_The_First_Operation_with_Ether (Last Update: September 20, 2019).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.