Hastalıkların Mucitleri-3: Harvey Williams Cushing

kaynak: vikipedi

Hastalıkların mucitleri yazı serisinin son yazısında, herhangi bir nedenden dolayı böbrek üstü bezinin korteksinden salgılanan kortizol hormonunun yüksek düzeyde seyretmesi sonucu çeşitli belirtilerle ortaya çıkan Cushing sendromundan ve bu sendromu keşfeden Harvey Williams Cushing’in hayatından bahsedeceğim. Haydi başlayalım…

kaynak: herkesebilimteknoloji

Harvey Williams Cushing, 8 Nisan 1869 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nin Kuzeydoğu eyaletlerinden Ohio’ya bağlı Cleveland’da doğdu. Modern tıp otoriteleri tarafından nöroşirürji alanının öncüsü kabul edilen Cushing, Harvard Tıp Okulu’ndan 1896 yılında mezun oldu. Sonrasında Johns Hopkins Hastanesi’nde cerrahi asistanlığını yaptı. 1904’te Cleveland Tıp Akademisi’nde nörolojik cerrahi alanı üzerine bir makale yazdığında nöroşirurji alanına olan ilgisi iyice artmıştı.

kaynak: yaleuniversitylibraryonlineexhibition

Harvey Cushing, çocukluğundan beri tanıdığı Kate Crowell’e ayrı kaldıkları zaman dilimi içerisinde sürekli olarak mektuplar yazdı. Yazdığı mektuplarda, tıbba ve hastalara nasıl adapte olmaya çalıştığı gibi konulara da değindi. 1902 yılında Kate Crowell ile evlendi.

20. yüzyılın başlarında nöroşirurji alanının önde gelen isimlerinden biri olan Harvey Williams Cushing, o dönemde alanının en önemli öğreticisi oldu. Cushing’in etkisiyle beyin cerrahisinde yeni bakış açıları ve disiplinler elde edildi.

Beyin cerrahisi ameliyatları sırasında, kan basıncının ve oluşabilecek kanamanın kontrolü, artmış kafa içi basıncının takibi, merkezi sinir sistemi lezyonlarının doğal seyri ve patolojisi gibi önemli birçok konuda yeni tekniklerin oluşumuna öncülük etti. Hassas bölgelerdeki damarları korumak ve kanamayı önlemek için “Gümüş Cushing Kıskacı”nı geliştirdi. İntrakraniyal tümörlerin tanı ve tedavisi konusunda uzmanlaştı. Geliştirdiği teknikler ile intrakraniyal tümörler için yapılan zor ameliyatlar sonrası, hastaların sağ kalım oranı arttı.

kaynak: yaleuniversitylibraryonlineexhibition

Artan kafa içi basıncı sırasında sistemik kan basıncının beyin sapının kontrolü üzerine etkisi, “Cushing refleks” olarak bilinir.

Cushing refleksi (vazopressör yanıt, Cushing reaksiyonu, Cushing etkisi ve Cushing fenomeni olarak da bilinir.) akut intrakraniyal basınç (ICP) yükselmesine karşı gelişen fizyolojik bir sinir sistemi yanıtıdır. Bu yanıt, nabız basıncında genişleme (artan sistolik, azalan diyastolik), bradikardi ve düzensiz solunum ile karakterizedir.

Cushing’in yaptığı diğer çalışmalara da bakacak olursak kısaca şöyle listeleyebiliriz:

  • Hipofiz bezinin ön ve arka loblarının ayrı işlevleri olduğunu kanıtladı.
  • Beyin tümörleri tanısında X ışınlarını kullandı. Duyusal kortekste elektrostimülasyon çalışmalarını başlattı.
  • Fizikçi W.T. Bovie ile beraber elektrokoteri geliştirerek ameliyatlarda kullanmaya başladı. Böylelikle kanama sorununu büyük ölçüde çözmüş oldu.

Harvey Williams, hipofiz adenomunu Cushing sendromu ile ilişkilendiren ilk kişi oldu.

Cushing Sendromu böbrek üstü bezinin çeşitli sebeplerden dolayı fazla kortizol üretmesi durumunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu fazla kortizol üretimi hipofiz bezinin böbrek üstü bezini uyaran adrenokortikotropik hormonun fazla üretiminden kaynaklı ise bu durum Cushing hastalığı olarak isimlendirilir.

Harvey Williams’ın önerisiyle 1919 yılında Nörolojik Cerrahlar Derneği” kuruldu. Cushing, kariyeri boyunca 13 kitap ve 300 bilimsel makale yayımladı. 1926’da yazdığı “Sir William Osler’in Hayatı” adlı eser için Pulitzer Ödülü’ne layık görüldü.1931 yılında bir grup genç beyin cerrahı tarafından isminin verildiği “Harvey Cushing Topluluğu” kuruldu. Geniş kitap ve kâğıt koleksiyonu, yapımına da öncülük ettiği Yale Tıp Kütüphanesine bağışlandı.

kaynak: yaleuniversitylibraryonlineexhibition

7 Ocak 1936 tarihinde Andreas Vesalius’un kalın ciltli, oldukça ağır olan anatomi kitabını alırken geçirdiği bir kalp krizi sonucunda yaşamını yitirdi.

“Hastalıkların Mucitleri” yazı serisinin son yazısının da hikayesi böyleydi. Sizlere elimden geldiğince bize ilham veren yaşamlar hakkında ulaşabildiğim bilgileri aktarmaya çalıştım. Umarım okuyan herkes için faydalı ve bilgi verici olmuştur.

YARARLANILAN KAYNAKLAR:

  1. Harvey Williams Cushing (1869–1939). BMJ Journals. Alındığı tarih: 15.04.2021. Alındığı yer:

https://jnnp.bmj.com/content/73/5/596

2. Harvey Williams Cushing. Vikipedi. Alındığı tarih: 15.04.2021. Alındığı yer:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Harvey_Williams_Cushing

3. Cushing Reflex. National Center for Biotechnology Information. Alındığı tarih: 17.04.2021. Alındığı yer:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549801

4. Harvey Williams Cushing. Britannica. Alındığı tarih: 18.04.2021. Alındığı yer:

https://www.britannica.com/biography/Harvey-Williams-Cushin

5. Harvey Cushing: A Life in Surgery. PubMed. Alındığı tarih: 19.04.2021. Alındığı yer:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2384244

6. Harvey W. Cushing ile beyin cerrahisine açılan kapılar – 2. Herkese Bilim Teknoloji. Alındığı tarih:20.04.2021. Alındığı yer:

https://www.herkesebilimteknoloji.com/haberler/saglik/harvey-w-cushing-ile-beyin-cerrahisine-acilan-kapilar-2

GÖRSELLER:

https://www.herkesebilimteknoloji.com/haberler/saglik/harvey-w-cushing-ile-beyin-cerrahisine-acilan-kapilar-2

https://onlineexhibits.library.yale.edu/s/harvey-cushing/page/marriage-and-family

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.