Damağımızda Oluşan Şişlikler Neyin Habercisi?

Damağımızda Oluşan Şişlikler Neyin Habercisi?


Damaktaki şişliklerin çoğu kolayca tedavi edilir ancak bazı şişliklerin altında ciddi sebepler vardır. Bu yazımızda; damak şişliklerinin ek belirtilerini, altındaki sebepleri ve damak şişliklerinde ne zaman doktora gidilmesi gerektiğinden bahsedeceğiz.

1)Aft: Beyaz, sarı veya soluk pembe renginde olabilir ve çok hassastır. Yanaklarda ve diş etlerinde daha çok görülürken damakta nadir de olsa görülebilir. Stres, ağzı tahriş eden yiyecekler, travma, hastalıklar gibi birçok sebep aft oluşumuna neden olabilir. Aft genellikle birkaç hafta içinde düzelir. Bulaşıcı değildir. Ağrı yapabilir ve yemek yemeyi zorlaştırabilir. Bazı reçetesiz ve reçeteli ağız kremleri ağrıyı uyuşturabilir.

https://www.irfanyorulmaz.com/agizda-aft/h

2)Yanıklar: Kahve ve çay gibi sıcak içecekler veya yeni pişirilmiş gıdalar, damak dahil olmak üzere ağız içinin tamamını yakabilir. Yanık şiddetli ise şişlik veya su toplanması olurken küçük yanıklarda ise damağı tahriş etmediği sürece kendiliğinden iyileşir.

3) Travma veya Yaralanma: Ağız içi hassas bir bölgedir. Delinmeler, kesiler, tütün kullanımı, protez gibi birçok travma ağızda şişlik oluşturabilir. Bu şişlik ağrılı ve hassastır ama çoğu zaman kendiliğinden iyileşir. Ağzı ılık su ile düzenli olarak yıkamak iyileşmeyi destekleyebilir.

4) Soğuk Yaralar: Herpes Simpleks virüsü ile enfekte olanlarda görülür. Virüs, dudaklarda ve ağızda şişliklere neden olabilir. Soğuk yaraların belirtileri şunlardır:

– Şişlik ortaya çıkmadan önce karıncalanma hissi

– Yamalar veya kümeler halinde şişlikler

– İyileşmeden önce kabuklanan şişlikler            

Aftlardan farklı olarak soğuk yaralar çok bulaşıcıdır. Virüs, genellikle tedaviye gerekmeksizin kendiliğinden temizlenir ancak virüsün yayılmasını önlemek için bu süre zarfında kişi kimseyle yakın temasta bulunmamalıdır. Doktor gerekirse iyileşme sürecini hızlandırmak için ilaç reçete edebilir.

oral hsv ile ilgili görsel sonucu
https://www.firstderm.com/herpes-simplex/

5) Mukoseller: Ağız içinde sıkça rastlanan, değişik çapta ve boyutlarda(çapı çoğu kez 1cm’yi aşmaz) küçük keseciklerdir. Tükürük bezlerinin tahriş olması veya iltihaplanması sebebiyle oluşabilir. Endişe edici bir şey değildir ve tedavi gerekmeksizin iyileşir ancak şişlik birkaç hafta sürebilir.

oral mukosel ile ilgili görsel sonucu
http://picpanzee.com/tag/mukosel

6) Torus Palatinus: Damaktaki çok sert bir şişlik, torus palatinusun bir işareti olabilir. Torus palatinus, iyi huylu ve altta herhangi bir neden olmaksızın ekstra kemik büyümesidir. Büyüme, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir ve kişinin hayatı boyunca büyüme devam edebilir. Kişinin yeme, içme veya konuşma becerisini etkilemediği sürece tedaviye ihtiyaç duymaz.

torus palatinus ile ilgili görsel sonucu
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm1205313

7) Ağız Mantarı(Oral Candidiasis): Ağızda bulunan bakteri dengesinin(florasının) bozulması sonucunda oluşabilir. Başlangıçta küçük ülserler oluşur ve bunlar ağız mantarının temelini oluşturur. Doktor tedavi olarak antifungal(mantar) ilaç önerebilir. Ayrıca ağızdaki bakteri dengesinin nasıl korunabileceği konusunda tavsiyeler de verebilir.

oral kandidiyazis ile ilgili görsel sonucu
https://www.medikalakademi.com.tr/agizda-mantar-yara-enfeksiyonlari-tani-tedavisi/

8) El, Ayak, Ağız Hastalığı: Koksaki virüsü sebep olur. Virüs, ağzı enfekte ederek ağrılı ve kırmızı renkte şişliklere yol açabilir. Adından da anlaşılacağa üzere belirtiler ellerde ve ayaklarda da görülebilir. Diğer belirtiler ise ateş ve vücut ağrılarıdır. Küçük çocuklarda daha yaygındır ancak her yaş grubunda görülebilir. Doktorlar tedavide belirtileri hafifletmek için ilaçlı gargara reçete edebilir

9) Epstein Kabarcıkları: Yeni doğanların yüzde sekseninde görülebilir. Bu kabarcıklar beyaz veya sarı renktedir. Doğumdan birkaç hafta sonra ek problemlere yol açmadan kaybolurlar.

10) Hiperdonti(Çok Dişlilik): Hastalık kalıtsal olarak nesilden nesile aktarılmakta ve dünya genelinde çok nadir görülmektedir. Bu hastalığa sahip insanların ağzında normale göre daha fazla diş(ekstra diş) bulunmaktadır. Ekstra dişler çıkarken de damakta şişlik ve ağrı oluşur. Diş hekimleri genellikle lokal veya genel anestezi altında ekstra dişleri ağızdan temizler.

11) Siğil: İnsan papilloma virüsü(HPV), ağızda siğillere dolayısıyla şişliklere neden olabilir. Siğil; ağrısız, soluk renkte, yüzeyi pürüzlü ve yuvarlaktır. Genellikle kansere neden olmaz. Rahatsız edici olabilmelerine rağmen tedavi gerekmeksizin kendiliğinden iyileşir.

oral hpv ile ilgili görsel sonucu
https://soundbridgedentalarts.com/blog/hpv-oral-cancer-whats-your-risk/

12) Ağız Kanseri: Damaktaki şişlikler veya yaralar nadir de olsa kanserin birer habercisi olabilir. Kadınlardan ziyade erkeklerde daha fazla görülür ve yoğun alkol kullanımı ile birlikte sigara, en önemli risk faktörüdür. Erken teşhis edilmezse ağız kanseri; ameliyat, radyasyon tedavisi ve\veya kemoterapi gerektirebilir. Erken teşhis edilir ise küçük bir operasyon ile tedavi edilebilir ve iyileşme çoğunlukla hızlıdır.

Damağımızda Oluşan Şişlikler Neyin Habercisi?
https://karthikeyanmds.wordpress.com/2012/12/30/oral-cancer/

Ne Zaman Doktora Gidelim?

-Birbirinden farklı renkte şişlikler

– Birkaç günden fazla süren ağrı

-Ağızda kötü koku

-Çiğnerken veya yutarken acı hissedilmesi

.-Düzgün takılmayan takma dişler veya diğer diş aygıtları

-Nefes darlığı

-Hızlı büyüyen şişlik

-Şekil değiştiren şişlik

-2 haftadır geçmeyen şişlik

-Günlük hayatı kısıtlayan şişlik gibi belirtilerden herhangi birisi var ise mutlaka en kısa zamanda doktora gidilmelidir.

Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323063.php

Yazar: Nilay Nur Önder \ Stajyer Doktor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.