COVID-19 SONRASI YENİ DÜNYA: BİZLERİ NELER BEKLİYOR?

save planet earth from the coronavirus pandemic vector illustration design

COVID-19 Pandemisi tüm dünyada köklü değişikliklere sebep oldu ve olmaya da devam edecek gibi görünüyor. İnsanlık tarihinde benzerine az rastlanmış bu süreç, hepimizi belirsizliğe sürüklerken aklımızda yeni soruların oluşmasına da sebep oldu. Çoğu ülke pandemiyi atlatmaya yönelik bir yol izliyor gibi görünüyorsa da alanında uzman kişiler pandemi sonrasında yeni dünya düzeni hakkında tahmin yürütmeye ve yapılması gerekenleri analiz etmeye başladı bile.

Özellikle ekonomi, teknoloji, psikoloji ve sağlık alanlarında yaşanacak değişimlere şimdiden hazırlıklı olmalıyız.

Değinilmesi gereken ilk konu elbette teknoloji. İnternet ve teknoloji salgın döneminin vazgeçilmezleri arasında yerini aldı. Herkesin işini evinden yürüttüğü, ihtiyaçlarını evden ayrılmadan temin etmesi gerektiği bu dönemde İnternet,hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu. Dünyanın teknoloji platformlarına taşınacağını önceden tahmin ediliyor olsa da COVID-19 pandemisi bu süreci hızlandıracak gibi görünüyor.

İnternet kullanmaya alışık olmayan insanların bile buna mecbur kaldığı şu dönemden en çok etkilenenler işletmeler oldu. İşlerini sanal platformlara taşımış olan yenilikçi kurumlar süreci daha az hasarla atlatırken eski yöntemleri kullanan firmalar büyük kayıplar yaşayacak gibi görünüyor.

İşletmelerin sanal platformlara taşınması ve yüksek teknoloji ürünlerinin kullanılması iş istihdamını elbette etkileyecektir.  Yapay zeka teknolojilerinin kullanımının hayata daha çabuk entegre edilebilmesi ile insan gücünün yerini robotların alması gibi durumlar bizi bekleyen olaylar arasında. Bu durum önümüzdeki dönemlerde insan gücüne ihtiyacın azalmasına ve işsizliğin artmasına da sebep olabilir. Toplumda yaşanan işsizlik artışının ise ekonomiye ve bireylerin psikolojisine etkisi elbette gözle görülür miktarda olacaktır.

Psikolojiden bahsetmişken değinilmesi gereken birkaç nokta daha var. Pandeminin tüm dünyayı etkileyen travmatik bir afet olması insanlar üzerinde psikolojik etkilerinin olacağını da gösteriyor. Pandemi sürecinde iletişimin azalması, hareket kısıtlamaları ve pek çok etkenin bireylerin psikolojisinde değişikliklere sebep olması beklenen durumlar arasında. Karantina sürecinde yaşanabilecek psikolojik sıkıntıların yanı sıra ilerleyen dönemlerde ortaya çıkabilecek farklı sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz.  Travma sonrası stres bozuklukları, depresyon gibi olası durumlara karşı bireylerin bilinçlendirilmesi ve gerekli olduğunda profesyonel destek alması büyük önem taşıyor.

Elbette Bu küresel afetten bütün ülkeler, ülkelerin sağlık kuruluşları ve sistemleri de birincil olarak etkilendi. Dolayısıyla bu salgın bazı ülkelerin sağlık sistemlerini gözden geçirmelerine, gerekli gördükleri düzenlemeleri yapmalarına ve eksik olduğunu düşündükleri durumları tespit etmelerine ön ayak olacak gibi.

Süreçten en çok etkilenen alanlardan biri de ekonomi. Bahsettiğimiz gibi istihdam vb. durumların bireysel  etkilerinin yanı sıra pandemi süreci ülke ekonomisi ve küresel ekonomide köklü değişiklere sebep olacak gibi görünüyor.

Dünyada,yaşanan afete karşı küresel bir savaş verilmesine rağmen ülkeler arasında gerilim ve rekabet devam ediyor. Çin salgının başladığı yer olduğundan COVID-19’dan sonra en fazla değişikliğe uğrama potansiyeline de sahip.Ayrıca salgının öğrettiği en önemli şeylerden biri de yerli üretimin önemi oldu. Dünyada pek çok ürünün üretim merkezi Çin,salgın yüzünden ihracat yapamadığında hem Çin hem de ona ekonomik olarak bağımlı ülkeler olumsuz yönde etkilendi. Sınırlar kapatıldığındaysa her ülke bu afetle kendi imkanları ile baş etmek zorunda kaldı. Küresel ortak paydada buluşmayı hedefleyen çoğu kuruluşun süreci yönetmekte yetersiz kaldığı düşünülürken DSÖ gibi kurumların güvenilirliği de kimileri tarafından sorgulanmaya başlandı.

COVID-19 pandemisi olumlu gelişmelerin yaşanmasına da sebep olacak gibi görünüyor.  Bu zamana kadar haksız yere şiddete maruz kaldıkları haberler ile gündeme gelen sağlık çalışanları, bulunduğumuz süreç içerisinde hak ettikleri değer ve saygı ile anılmaya başladılar. Pandemi ile savaşın en büyük kahramanları olan sağlık çalışanlarına yönelik bu olumlu tutumun devam etmesini temenni ediyoruz. Son dönemlerde önemli bir halk sağlık sorunu olan aşı kararsızlığı ve reddinin azalması da beklentiler arasında yer alıyor. Ayrıca COVID-19’un bize hatırlattığı en önemli şeylerden biri de doğru bilginin önemi ve bilimin kıymeti oldu.

Kısa vadede ise bizleri daha temkinli bir sosyal hayatın beklediğini söyleyebiliriz. Caddelere, sokaklara döndüğümüzde sosyal mesafeyi koruduğumuz, hijyen kurallarına dikkat etmeye devam ettiğimiz bir dönem yaşayacağız. Hepimiz için zorlu geçen bu sürecin en az hasarla atlatılması ve değişen dünyaya uyum sağlayabilmemiz temennisi ile…

Kaynakça:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32230900  (DOI: https://doi.org/10.3390/v12040372)
  • http://dergiayrinti.com/index.php/ayr/article/view/1353
  • https://www.ntv.com.tr/galeri/dunya/corona-virus-salgininin-insa-edecegi-yeni-dunya-uzerine-bir-deneme,xnZ1ftMclkaXwL_k4Myxng/ZQeil5W_ykqQpty2dETn2A
  • https://www.dw.com/tr/koronavir%C3%BCs-sonras%C4%B1-d%C3%BCnya-nas%C4%B1l-olacak/a-53007573
  • https://www.aa.com.tr/tr/dunya/uzmanlar-degerlendirdi-koronavirus-sonrasi-dunya-duzeni/1804092
  • https://www.aa.com.tr/tr/dunya/kissinger-salgin-sonrasi-kurulacak-yeni-dunya-icin-abdye-rol-bicti/1805477

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.