BİR DİZİKOLİKTEN TAVSİYELER-2

Sizlere ünlü kitaplardan uyarlanan, çok sevdiğim 2 diziden bahsetmek istiyorum.

1-The Alienist Imdb:7.7


Tür: Dram, Polisiye, Gizem Tarihî Kurgu
Caleb Carr’ın yazdığı polisiye türü bir romandan uyarlanan ve romanla aynı isme sahip olan bu dizi, 2018 yılında Netflix’te yayınlanmaya başladı. 10 bölümlük bir mini dizi olması, farklı tarzı ve hikayesiyle sizin de beğeneceğinizi düşünüyorum. Şimdi biraz dizinin hikayesinden ve adının nereden geldiğinden bahsedelim.
19. yüzyılda zihinsel hastalıkları olan insanların kendi ruhlarına yabancılaştığı düşünülüyordu. Bu yüzden onları inceleyen uzmanlara o zamanlar “ruh avcısı” denirdi. Kitap ve filmin ismi buradan gelmekte.
1896 yılında bir Mart gecesi, Williamsburg Köprüsü üzerinde genelevlerin birinde çalışan ergenlik çağındaki bir erkek çocuğunun hunharca katledilmiş cesedi bulunur. Ama bu sadece çarpıcı bir cinayet vakası değildir. Zaman geçtikçe cinayetlerin sayısı daha çok artmakta ve bu seks işçisi erkek çocukları öldüren seri katili yakalamak için ekibimiz bir araya gelmekte. Olayların tahmin edebileceğinizden çok daha farklı ilerlemesi ve oyuncuların etkileşimi sizi bu ürkütücü hikayeye sürüklüyor.
Bu harika ekipte Emniyet Müdürlüğünde çalışan ilk kadın Sara Howard, ünlü ruh avsıcı Dr. Laszlo Kreizler ve New York Times gazetesinde illüstratör/muhabir olarak görev yapan John Moore yer alıyor. Ben şahsen kitabı okumadığım için sizlere kitap ile dizi arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları açıklayamayacağım. Ancak hikayenin ilerleyişi, özgünlüğü ve 19. yüzyıl New York’u bu diziyi izlemeyi kesinlikle hak ettiriyor.
Dizinin 2. sezonu farklı bir öykü ile devam etmektedir.
Not-1: Kitabın orijinali 1994 yılında yayınlanmıştır, Türkçe çevirisi ise “Ruh Avcısı” adıyla 2007 yılında Artemis Yayınevi tarafından yayınlanmıştır. Devam romanının ve dizisinin ikinci sezonunun adı Karanlık Meleğidir. 
Not-2: Dizide sizleri rahatsız edebilecek içerikler bulunmaktadır.

2-Brave New World Imdb:7.0

                                                                                        
Tür: Bilim kurgu ve dram
Adından da anlaşılacağı gibi Aldous Huxley’ın Cesur Yeni Dünya kitabından uyarlanan bu dizi, Temmuz ayında Peacock kanalında yayınlanmaya başladı.
Brave New World, “Acaba hiç acı çekmeseydik ya da tek eşliliğin olmadığı bir dünyada yaşasaydık ne olurdu?” gibi sorulara cevap verir nitelikte. Acının olmadığı, herkesin mutlu olduğu bu cesur yeni dünyaya hoş geldiniz.
Olaylar kitapta daha çok okuyucunun yorumuna bırakılırken, dizide çok daha farklı bir süreç izlenmektedir. Ayrıca daha da önemlisi dizide kitaptaki olaylardan biraz daha uzaklaşılması ve kitapta olmayan karakterlerin olmasıdır. Tabiki kitap uyarlamalarının tamamen aynı olmasını bekleyemeyiz ancak yine de diziyi izlerken kitap ile ortak noktalarını ve ana fikrinin aynı olduğunu görebiliyoruz.
Hepimiz ana hikayeye hakim olduğumuz için yalnızca, yapılan bu uyarlamanın gerçekten güzel ve izlemeye değer olduğunu söylemek isterim.
Not: Dizide sizleri rahatsız edebilecek içerikler bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.