HERMES VE AFRODİT’İN ÇOCUKLARINDAN HERMAFRODİT’E

Tek bir canlının hem erkek hem de dişi cinsel organlarına sahip olması durumudur.
Birçok omurgasız canlı ve bitkide rastlanan bir durumdur.

Kelime olarak hermafrodit, Yunan mitolojisindeki Haberleşme Tanrısı Hermes ile Güzellik Tanrıçası olan Afrodit’in adlarından gelmektedir. Efsaneye göre Afrodit ile Hermes’in bir oğulları olur. Adını Hermafrodit koyarlar. Hermafrodit o kadar güzeldir ki bir su perisinin dikkatini çekmiştir. Peri kız, sürekli ona yakınlaşmak için uğraşır ama Hermafrodit’in nazı ile karşılaşır. Bir türlü yüz bulamayan peri kız, Hermafrodit gölde yüzerken birdenbire karşısına çıkar ve sıkı bir şekilde ona sarılır. Tanrılara onları birbirlerinden ayırmamaları için yalvarır. Sonunda dileği kabul olur ve ikisi de aynı vücutta can bulurlar. Böylece ortaya çift cinsiyetli bir insan çıkar.

Anne hormon ilaçları kullanırsa,Çocuğun hormonlarının gelişimi sırasında herhangi bir bozukluk olursa, Anne veya babanın genital hastalıkları varsa çift cinsiyetliliğe sebep olabilir.

Bir kişide her iki cinse özgül fonksiyon kabiliyetine sahip olan gonadların (over – testis), iç ve dış genital organlarınve cinsiyet karakterlerin beraber bulunması halinde anlaşılır.

Aynı insanda hem over hem de testisin bulunması haline gerçek hermafrodism denilmektedir. Bir gonadda hem over, hem testis dokusunun birlikte olması durumunda o gonada ova – testis ismi verilir. Hermafrodizmde her iki tarafta ovatestis olabileceği gibi, bir tarafta ovatestis, öte yanda testis veya over olabilir. Sekonder seks karakterleri bakımından hem erkek, hem de dişi vasıflarına sahiptir ve oldukça nadir görülür.

Seks kromatini erkek tipinde XY, dişi tipinde XX şeklindedir. Fakat karyotip bazen XX – XY tipinde mozaik bir yapı gösterebilir. Etiyolojisi bilinmiyor, ancak bir ovumun iki spermatozoid tarafından döllenmesi ile gerçek hemafroditizmin ortaya çıktığı tahmin edilmektedir.

Fonksiyonal ve psikosekseul yönden de çeşitli tablolar gösterirler. Penis gelişmişse çocuk erkek tipine has psişik karakter taşır. Penis çok küçükse ve vaginası kısmen gelişmişse çocuk dişiye has psişik karakter gösterir. Tedavide bu durum göz önüne alınarak, erkek karakter gösterenlerin ovaryum dokusu çıkarılmalı, kız karakteri gösterenlerin düzeltmesi ise kız lehine yapılmalıdır. Bazı plastik operasyonlarla dış genital organlarda düzeltmeler yapılabilir.  

Psödohermafroditismus bir cinsin gonadlarına sahip olduğu halde, diğer cinse has dış genital organlara, sekonder cinsiyet karakterlerine ve psişik durumuna sahip şahıslar söz konusudur. Şu halde bu tip şahıslar mesela gonad olarak ovaryumu varsa dış genital organları ve sekender cinsiyet karakterleri erkek tipindedir. Sahip oldukları gonadların cinsine göre psödohermafroditismus iki grup altında incelenir.

TEŞHİS

Koşulun belirlenmesinde ve uygun eylem yoluna karar vermede rol oynayabilecek çeşitli teşhis testleri vardır. Bunlar şunları içerebilir:

Kromozomların analizi
Hormon ve elektrolit düzeylerini araştırmak için kan testleri
Hormon stimülasyon testleri
Moleküler test
Ultrason görüntüleme

TEDAVİSİ

Hermafroditizm olan bir çocuk, sunulan çeşitli ihtiyaçları ele almak için genellikle multidisipliner bir sağlık ekibinden bakıma ihtiyaç duyacaktır.

Hermafroditizm tedavisi ile ilgili önemli tartışmalar ve damgalama da vardır. Önceden, genellikle dış genital bölgelere dayanan bir tedavi sürecine erkeğin bir cinsiyeti verilmiştir. Buna göre cerrahi ve hormonal tedavi önerilir. Bununla birlikte daha yakın zamanlarda cinsiyet ve cinsellik karmaşıklığı kabul edilmiştir. Hastaların tedavisi bu nedenle daha bireysel ve daha az standart hale gelmektedir.

Hermafroditizm karmaşık bir konudur ve bu durumun ideal tedavisi net değildir. Etkilenen bireylerin, durumla ilgili herhangi bir meseleyi ele almak için yeterli desteğe sahip olması önemlidir. Aileleri ve arkadaşları da bu destek gruplarından yararlanabilir.

Kaynakça

https://www.britannica.com/science/hermaphroditism

https://biologydictionary.net/hermaphrodite/

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/true-hermaphroditism

https://medlineplus.gov/ency/article/001669.htm

Yazımı yazarken yardımcı olan Tuana Başak Özkan’a teşekkür ederim.

Ayça Sonay KARA

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilim ve Tıp Topluluğu (UFBTT) Başkanı

7 thoughts on “HERMES VE AFRODİT’İN ÇOCUKLARINDAN HERMAFRODİT’E

  • 16 Temmuz 2019 tarihinde, saat 00:51
    Permalink

    bu konuda internette çok az içerik bulunmasına rağmen bilgilendirici bir yazı olmuş 🙂

    Yanıtla
  • 16 Temmuz 2019 tarihinde, saat 00:52
    Permalink

    Başlığı çok ilginç ve etkileyici olduğu için yazıyı okumaya başladım ve yazı hem bilimsel yanıyla hem de konunun toplumumuzu ilgilendirmesi bakımından bilinmeyenler hakkında bizi bilgilendirmesi bakımından çok beğenerek okudum. Teşekkür ederim

    Yanıtla
  • 16 Temmuz 2019 tarihinde, saat 00:53
    Permalink

    Ilgi çekici ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık.

    Yanıtla
  • 16 Temmuz 2019 tarihinde, saat 00:55
    Permalink

    Çok güzel ve ilgi çekici bir yazı olmuş. Tebrik ediyorum sizi.

    Yanıtla
  • 16 Temmuz 2019 tarihinde, saat 00:57
    Permalink

    Güzel bir yazı olmuş Ayça Hanım. Emeğinize sağlık.

    Yanıtla
  • 16 Temmuz 2019 tarihinde, saat 01:11
    Permalink

    Tıp fakültesinde özellikle ilk yıllarında tıbbi dil açısından anlaşılır yazılar bulup konulara genel bir bakış açısı kazanmak karşılaşılan güçlükler arasında araştırmayı seven öğrenciler için. Fakat siz ilgi çekici bir başlıkla ve konuya genel bir bakış açısıyla yaklaşarak başırılı bir şekilde temellendirmissiniz. Gerçekten elinize sağlık, yeni yazılarınızda iyi çalışmalar.

    Yanıtla
  • 4 Ağustos 2019 tarihinde, saat 15:32
    Permalink

    Başlığı ilgi çekici bulduğum için okumuştum ve farkettim ki içerik de başlık kadar ilgi çekici emeğinize sağlık.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.