DÜNYADA TIPTA UZMANLIK VOL. 1

Siz okurlarımız için, yurtdışında tıpta uzmanlık eğitimini detaylı bir şekilde anlatmak istedik. Bu yüzden de çok faydasının olacağını düşündüğümüz bu yazı serisini hazırladık. İyi okumalar dileriz 🙂

İTALYA

Bari Devlet Üniversitesi
Kaynak: Firenze İtalya’da Eğitim

Avrupa’nın tarih kokan ülkesi İtalya’da tıpta uzmanlık yapmak isterseniz adım adım izlemeniz gereken bazı adımlardan bahsedelim. Uzmanlığınızı İtalya’da yapabilmenizin olmazsa olmaz koşulu İtalyancanızın en az C1 seviyesi olması. Eğer bu koşulu sağlayan bir tıp fakültesi öğrencisiyseniz gerekli adımları uyguladıktan sonra İtalya’da uzmanlık yapabilirsiniz.

İlk olarak 3 ay süresince staj yapıyorsunuz. Sırasıyla 1’er ay “Dahili Bilimler”, “Cerrahi” ve “Aile Hekimliği” alanlarında stajınız bittikten sonra Sınava tabi tutuluyorsunuz.

Yazılı sınav iki aşamadan oluşur. 1. aşama genel konuları, 2. aşama ise uzmanlaşmak istediğiniz alanın konuları kapsar. Her iki aşamada da 90 soru sorulur ve her soruda 5 şık bulunur.

Her bir doğru cevap 1 puana, her bir yanlış cevap ise – 0.25 puana tekabül eder.

Minik bir not:

Sınav esnasında sadece siyah tükenmez kalem kullanabilirsiniz 🙂

Bu sınavı başarı ile geçen tıp öğrencisi artık İtalya’da çalışma ve eğitim lisansını elde eder. Bu hakkı elde ettikten sonra uzmanlık kontenjanı bulabilmek için tekrar sınava girmeniz gerekmekte.

Yabancı öğrencilerin İtalyan öğrencilere göre dezavantajı çalışmak istedikleri bölümde daha az çalışabilmeleri ve kendilerini akademik kadroya göstermelerinin daha zor olmasıdır.

Yabancı öğrenciler için gerekli koşullar altında avantaj sayılabilecek durum ise, öğrencinin akademik başarılarının, çalışmalarının ciddiye alınmasıdır. İtalya’da hiçbir akademik kurum referansları önemsemez

Sizi İtalyan Müzikleriyle başbaşa bırakalım 🙂

Haftaya Almanya’yı analtacağımız yazıda görüşmek üzere 🙂

Kaynaklar:

  1. Vikipedi. İtalya. Wikimedia Foundation Inc. Son Güncelleme: 19 Mayıs 2020
    https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0talya
  2. İtalya’da Eğitim. İtalya’da Tıpta Uzmanlık Eğitimi. İtalya’da Okumak. Son Güncelleme: 15 Ekim 2019
    https://www.italyadaokumak.com/italyada-tipta-uzmanlik-egitimi/
  3. Türk Tıp Öğrencileri Birliği Tıp Eğitimi Çalışma Kolu. Türk Tıp Öğrencileri Birliği Yurtdışı Uzmanlık Rehberi. SCOME Tıp Eğitimi. 22, 2013.
    http://turkmsic.net/sites/default/files/yayinlar/scome_yurtdisi_uzmanlik_rehberi_2013.pdf

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.