Kırık Kalp Sendromu: Takotsubo Kardiyomiyopatisi

Genellikle kadınlar da görülen bu sendrom, ilk kez 1991 yılında Japonya’ da kadınlarda gözlendi. Kırık kalp sendromu, Takotsubo kardiyomiyopati olarak bilinir. İlk olarak Japonya’da teşhis edildiği için terimsel adı Japonca olan bu sendromun adı Türkçede ahtapot kapanı anlamına geliyor. Bu adı almasının nedeni kırık kalp sendromuna sahip kişinin kalbinin şeklinin ahtapot kapanına çok benzemesidir. . Tıp dilinde Apikal Balonlaşma Sendromu olarak adlandırılır.

Kırık Kalp Sendorumunun Nedir?

Takotsubo kardiyomiyopatisi, sol ventrikülün zayıflaması, kalbin ana pompalama odası, genellikle ani bir hastalık, sevilen birinin kaybı, ciddi bir kaza veya gibi doğal bir felaket gibi ciddi duygusal veya fiziksel stresin bir sonucu olarak deprem, bazı ilaçların nadiren de olsa stres hormonlarının artmasına neden olarak kırık kalp sendromuna yol açması da mümkündür. Bu nedenle durumun stres kaynaklı kardiyomiyopati veya kırık kalp sendromu olarak da adlandırılması gerekir. Başlıca belirtiler göğüs ağrısı ve nefes darlığıdır. Bu yüzden sendromun görüldüğü hastalar acil servislere kalp krizine benzer şikâyetlerle başvurur ve genellikle elektrokardiyografilerinde ve kan tahlillerinde kalp krizini işaret eden bulgular tespit edilir. Takotsubo belirtileri kalp krizi ile ayırt edilemez. Ve EKG, bazı kalp krizlerinde bulunanlara benzer anormallikler gösterebilir – özellikle ST segment yükselmesi olarak bilinen değişiklikler. Sonuç olarak  diğer önlemler gereklidir. 

Kırık Kalp Sendorumunun Özellikleri Nelerdir?

Ciddi stresten sonra göğüs ağrısı ve nefes darlığı (duygusal veya fiziksel)

Kalp krizini taklit eden elektrokardiyogram anormallikleri

Sol ventrikülde hareket anomalileri

Sol ventrikülün balonlanması

Bir ay içinde iyileşme

Kırık Kalp Sendorumu Nasıl Tedavi Edilir?

Birçok doktor beta blokerleri veya stres hormonlarının kalp üzerindeki potansiyel etkilerini engelleyen benzer ilaçlarla uzun süreli tedavi önermektedir. Yaşamınızdaki stresi tanımak ve yönetmek, kalp krizi sendromunun önlenmesinde de yardımcı olabilir, ancak bunu ispatlayacak kanıt yoktur.

Kaynakça

https://www.health.harvard.edu/heart-health/takotsubo-cardiomyopathy-broken-heart-syndrome

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/broken-heart-syndrome/symptoms-causes/syc-20354617

https://www.journalagent.com/tkd/pdfs/TKDA_41_3_212_217.pdf

http://www.turkiyeklinikleri.com/article/en-nadir-bir-olgu-takotsubo-kardiyomiyopatisi-76559.html

http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/kirik-kalp-sendromu

Ayça Sonay KARA

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilim ve Tıp Topluluğu (UFBTT) Başkanı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.