E-spor Deneyiminin Beyindeki Bazı Bölgelere Etkisi

E-spor Nedir?

E-spor en temel anlamda video oyunları kullanılan rekabet şekli olmakla beraber ülkemizde ve dünyada genelde 12-20 yaşlar arasında ilgi gören video oyunlarının bir çok sanal ortamda takımlar eşliğinde yarışmasıyla oluşan bir spor türü olarak görülmektedir. Spor türü olup olmadığı tartışılsa da Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) desteği ile yapılan Asya Oyunları’nda 2020 yılında yerini alacağı konuşulduğu için bir spor dalı diye bahsetmekte yarar var. E-spor içerisinde bir çok video oyunları girse de en çok ilgi gören oyunlar arasında Fortnite, Dota 2, League of Legends gibi oyunlar yer almaktadır.

E-spor Deneyiminin Beyindeki Bazı Bölgelerdeki Gelişmeler

Neural Plasticy dergisinin 2019 yılı sayısında Diankun Gong ve arkadaşlarının yaptığı araştırmada 2014 verilerine göre ayda 67 milyon kişinin oynadığı tipik bir E-spor oyunu olan League of Legends(LOL) adlı online oyunu oynayan oyuncuların deneyimi ile beyin plastisitesi arasındaki ilişki incelenmiştir.fMRI ve lokal fonksiyonel bağlantı yoğunluğu(IFCD), yerel nöral aktivite(FOCA) yöntemlerinin kullanıldığı araştırmada LOL üst derece sıralamasındaki oyuncuların, beynin bir şey yapılmadığında yani durağan zamanlarda aktivitesi artan, birbiriyle bağlantısı olan ve hafıza, planlama gibi alt işlevlerle ilişkisi bulunan böylece stratejik üstünlük sağlayan ”default mode network(DMN)” alanlarının IFCD değerlerinin LOL alt derecece sıralamasındaki oyunculara göre daha yüksek olduğunu belirlemişlerdir.
Geçmişte yapılan çalışmalarda video oyunu deneyimlerinin birincil kognitif süreçleri(el-göz kordinasyonu, kontrast duyarlılığı, okülomotor performans ve vücut hareketleri gibi) ve üst düzey kognitif süreçleri(seçici dikkat, görsel dikkat, dikkat değiştirme, kısa süreli hafıza gibi) teşvik ettiği görümüştür.
Bu çalışmada deneyimli LOL oyuncularının daha amatör oyunculara kıyasla dikkat ve sensorimotor ağlarda fonksiyonel ve yapısal bağlantı geliştirdikleri belirlenmiştir.

Araştırma Bulguları

Karşılaştırmalı analizlere göre deneyimli oyuncularda karar verme ve hafızadan sorumlu bölgelerden biri olan dorsolateral prefrontal cortex (DLPFC) ve daha önce bahsettiğim DMN’de önemli görevi olan aynı zamanda hafızadan sorumlu bölgelerden biri olan posterior cingulate cortex(PCC)’te daha yüksek IFCD değerleri saptanmıştır.
Bununla birlikte primer input-output bölgelerinde(precentral gyrus ve postcentral gyrus) ise zıt bir sonuç çıkmıştır.

Sonuçlar

Araştırma bulgularına göre daha yetenekli oyuncularda hareket yetenekleri ile ilişkili olabilecek yürütme alanlarındaki IFCD değerleri daha fazla olmakla beraber default mode network(DMN) alanlarında IFCD değerleri daha fazladır.

Kaynakça ve İleri Okuma İçin

https://www.hindawi.com/journals/np/2019/1940123/#supplementary-material-1
doi: https://doi.org/10.1155/2019/1940123

Mehmet Utku MUMCU

Ege Bilimsel Araştırma Topluluğu (EBAT)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.