Hava Durumunun Duygularımıza Etkisi
Bazı sabahlar uyandığımızda hiç yataktan çıkmak istemeyiz bazı sabahlar ise enerjimiz yüksek uyanırız. Derimizin, güneş ışığına maruz kalması D vitamini üretimini sağlar, bu da beynimizde serotonin salgısını arttırarak duygudurum halimizde yükselmelere neden olur. Parlak ışıklara maruz kalmak, mevsimsel duygulanım bozukluğu (seasonal affective disorder) olan kış depresyonundan etkilenmiş insanlar için tedavi edici bir yöntem olarak kullanılıyor.
Hava durumlarının da duygudurum hallerini etkilediği ortaya konulmuştur. Örneğin, nem, insanların daha yorgun ve asabi hissetmelerine neden olabiliyor. Bunun yanı sıra, atmosfer basıncı değişimleri de duygusal atmosferi etkileyebiliyor ve baş ağrılarına neden olabiliyor. Hatta bazı araştırmalar, düşük basınç ile intihar vakaları arasında da ilişki olduğunu ileri sürüyor. Yağmurlu günlerde, insanlar, hayatlarına dair daha az memnuniyet ifade ediyorlar. Hava durumunun duygu durum halini etkilediği bir başka çalışma ise Avustralyalıların alışveriş tutumları üzerine yapıldı. Psikolog Joseph Forgas tarafından Sydney’de yürütülen çalışmada, güneşli havaların insanların mental keskinliklerini etkilediği bulgusuna ulaşıldı . Bir butikten alışveriş yapmış olarak çıkan insanlara, mağazanın çıkış bölgesine yerleştirilen ve oyuncak traktör ve kumbara gibi alışılmadık 10 nesneden kaçını hatırladıkları soruldu. Deneklerin, güneşli havalarda, bulutlu havalara kıyasla nesneleri yaklaşık 7 kat daha fazla hatırladıkları görüldü.
Bu etki, olumsuz duygudurum halinin dikkat ve sistematik bilişi azalttığını ortaya koyan diğer araştırma bulgularıyla da uyum gösteriyor. Gri bir gökyüzü de benzer biçimde, durgunluğu ve “gri bir duygudurum” halini artırıyor olabilir. “Bulutlar “nerd”leri iyi gösteriyor” başlıklı bir çalışmada, Uri Simonsohn, üniversite kabul görevlilerinin bulutlu günlerde, başvuru sahiplerinin akademik yeterliliklerine daha fazla ağırlık göstererek seçim yaptıklarını, güneşli günlerde ise akademik olmayan tutumlarına daha fazla ağırlık gösterdiklerini ortaya koyuyor .
Türkiye’nin depresyon haritasına baktığımızda da bulutlu ve nemli yerlerde yaşayan şehirlerde antidepresan kullanma oranının oldukça yüksek olduğu kaydedildi.
Yazar:Aydanur Baran
Kaynakça:
Sadece D vitamini değil, beyindeki epitalamusla da ilgili. Eğer ışık gelmezse melatonin sentezleyip depolar. Eğer ışık gelirse gözümüze serayonine dönüştürür. Bu da zaten mutluluk hormonu. İyi çalışmalar .