Telefonunuzdan yayılan mavi ışık ömrünüzü kısaltıyor!

Bilgisayarınızdan,telefonunuzdan ve evdeki teknolojik aletlerden yayılan mavi ışığa direkt olarak bakmasanız da yaşam sürenizde belli kısalmalara sebep olabilir.

Oregon State Üniversitesi’nde(OSU) yapılan araştırmaya göre LED’ler tarafından yayılan mavi dalga boylu ışık retina ve beyin hücrelerine zarar veriyor. Bu zararları gözlemlemek ve değerlendirmek amacıyla bir araştırma hazırlandı.Yapılan araştırmada deneylerde çokça kullanılan Drosophila melanogaster yani bir meyve sineği kullanıldı. Bu meyve sineği insan ve hayvan hücreleriyle ortak hücresel ve gelişimsel yapıya sahip olduğu için önem arz etmekte.

OSU’da bir araştırmacı olan ayrıca biyolojik saatler hakkında araştırmalarda bulunan Jaga Giebultowicz meyve sineklerinin 12 saatlik mavi ışık altında nasıl tepki verdiklerini incelemek için telefonlardan ve bilgisayardan yayılan mavi ışığın dalga boyuna yakın dalgalar yayan LED’ler kullandı ve ışığa maruz kalan meyve sineklerinin çok daha hızlı bir şekilde yaşlandığı gözlemlendi.

Günlük sağlanması gereken ortalamada yani 12 saat normal ışık, 12 saat karanlıkta kalan sinekler ; mavi dalga boylu ışığa maruz kalmayan ya da tüm gün karanlıkta kalan sineklere göre daha az yaşadı. Mavi dalga boylu ışığa maruz kalan sineklerin retina ve beyin hücrelerinde hasar meydana geldiği görüldü. Aynı zamanda duvara tırmanma yetisinde de kısıtlanma görüldü.

Araştırmada kullanılan mutant ve özellikle göz organı gelişmemiş sineklerde dahi beyinde ve tırmanma gibi lokomatif davranışlarda hasar gözlemlendi. Mavi ışıktan etkilenmek için gözle görüşün sağlanması gerektiğine dair hipotez bu şekilde çürümüş oldu.

24 saatli bir günde vücudun denge mekanizmasını sağlaması için uygun oranlarda doğal ışık ve karanlıkta kalınmasını tavsiye eden Giebultowicz bu aydınlık karanlık oranının hormonlar, beyin aktivitesi, hücre yenilenmesi adına önemli olduğunu vurguluyor. Her gün artarak hayatımıza giren teknolojik aletlerle maruz kaldığımız mavi ışık miktarı artıyor ve bu biyolojik döngümüz ve uyku düzenimiz için bir tehdit oluşturuyor. Aynı zamanda mavi ışığın meyve sineklerinde olduğu gibi yaşlanmayı hızlandırabileceğine dikkat çekiliyor. Bu konu üzerindeki araştırmalar devam ederken alabileceğimiz bazı önlemleri paylaşmakta yarar var:

  • Mavi ışığın zararlarına karşı koruyan amber gözlükler kullanılabilir.
  • Telefon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik aletlerin konumu mavi ışık yayılımlarını en aza indirgeyecek şekilde ayarlanabilir.

Bu önlemlerden yola çıkılarak Trevor Nash tarafından gelecekte kullanıcıyla arasındaki uzaklığa göre yaydığı mavi ışık oranını otomatik olarak ayarlayabilecek teknolojik aletler üretilebileceği ortaya atılıyor ve bunun sağlık üzerinde önemli bir etkisi olacağına değiniliyor.

KAYNAKÇA VE İLERİ ARAŞTIRMA İÇİN;

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191017101253.htm

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.