Tıp Öğrenci Dergileri

Herkese merhabalar!

Tıp fakültesine adımımızı attığımız ilk günden itibaren hastalarımıza faydalı olmanın yanı sıra bilim dünyasında bir fark yaratacağımıza dair söz verdiğimizi düşünmekteyim. Bir tıp öğrencisinin bilim dünyasına girişinin en önemli aşamalarından birisi de ilk yayınını yayımlamaktır. Bugün bilimsel araştırma yayımlayan dünya çapındaki tıp öğrenci dergileri hakkında konuşacağız.

Öncelikle “Tıp Öğrenci Dergisi” nedir, bundan biraz bahsedelim. Tıp öğrenci dergileri (bazı istisnalar olmasına rağmen), tıp öğrencileri tarafından yürütülen ve tıp öğrencilerinin makale yayımladığı dergilerdir. Genellikle hakemlik sürecinin tıp fakültesi hocaları tarafından kontrol edildiği söylenebilir; fakat editörlük ve derginin son aşamaya kadar her aşaması, öğrenciler tarafından yürütülmektedir.

Tıp öğrenci dergilerinin diğer dergilerden farkı, öğrencileri makale yayımlamaya teşvik eden dergiler olmalarıdır. Daha önce bir dergiye başvurduysanız tıp öğrencilerinin yazdığı makalelerin diğer dergilerde kabul oranının düşük olduğunu fark etmişsinizdir.

2016’da yayımlanan bir makaleye göre dünyada yalnızca 18 adet tıp öğrenci dergisi bulunmaktadır, aşağıdaki tabloda görebilirsiniz:

Tıp Öğrenci Dergileri

Alamri Y. How do medical student journals fare? A global survey of journals run by medical students. Educ Health [serial online] 2016 [cited 2020 Jul 19];29:136-41. Available from: http://www.educationforhealth.net/text.asp?2016/29/2/136/188756

İsterseniz öncelikle tıp öğrenci dergilerini coğrafi olarak bölelim:

Amerika

1.American medical student research journal

2.Medical student research journal

3.Harvard medical student review

4.Yale journal of biology and medicine

Kanada

1.Dalhousie medical journal

2.University of Toronto medical journal

3.University of British Columbia medical journal

4.McMaster University medical journal

Avrupa

1.Student British medical journal

2.Journal of medical students, Galway

3.Royal College of Surgeon in Ireland student medical journal

4.Cambridge medicine journal

5.Amsterdam medical student journal

Asya

1.Turkish medical student journal

2.Journal of the Asian medical students’ association

3.Journal of Pakistan medical students

Avustralya-“Avustralasya”

1.Australian medical student journal

2.New Zealand medical student journal

Büyük ihtimalle çoğunuzun dikkatini Türkiye’nin de “Turkish Medical Student Journal” ile bu listede yer alması olmuştur. TMSJ; Türk Medline, Science World Index, Science Library Index ve Academic Keys gibi indekslerde yer alan, 2014 yılından beri yurt içinden ve yurt dışından makale kabul eden, editörleri ve hakemleri yine hem yurt içinden hem yurt dışından kurumlardan olan, benim de 2 yıldır editörlük yaptığım bir dergi. Dergi hakkında daha çok bilgi almak isterseniz internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz:
https://tmsj-en.trakya.edu.tr/

Bu yazıyı yazmamın amacı derginin reklamını yapmak değil, bilimsel araştırma yapmak isteyen fakat makalesini maddi ve diğer sebeplerden ötürü nerede yayımlayabileceğini bilmeyen arkadaşlar içindi. Tıp öğrenci dergileri hem makale yayımlamak için ücret almayıp hem de öğrenci makalelerine daha ılımlı yaklaştıklarından ilk makalenizi yayımlamak için mantıklı bir tercih olabilir. Dünya çapındaki tıp öğrenci dergileri hakkında daha çok bilgi almak isterseniz kaynakçadaki makaleyi inceleyebilirsiniz.

Bilimle kalın!

KAYNAKÇA:

Alamri Y. How do medical student journals fare? A global survey of journals run by medical students. Educ Health [serial online] 2016 [cited 2020 Jul 19];29:136-41. Available from: http://www.educationforhealth.net/text.asp?2016/29/2/136/188756

Berra Kurtoğlu

Tıp öğrencisi & Turkish Medical Student Journal'da editör

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.