FREDERICK BANTING

FREDERICK BANTING KİMDİR?

Kanadalı tıp doktoru ve Nobel ödüllü bilim insanıdır. İnsülin hormonunun kaşiflerinden biri olarak biliniyor. İnsülin hormonunun keşfi sayesinde 1923 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü kazanmıştır.

HAYATI

14 Kasım 1891 tarihinde Kanada’da Ontario ‘nun Alliston kentinde bulunan bir çiftlik evinde William Thompson Banting ve Margaret Grant’ın en küçük çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Lise eğitimini Alliston kentindeki lisede tamamlayıp 1910 yılında Toronto Üniversitesinde ilahiyat eğitimine başladı. Bir sene sonra burada başarılı olamayacağını anlayınca tıp okumaya karar vermiştir. Bu kararı doğrultusunda 1912 yılının eylül ayında Tıp fakültesine geçiş yapmıştır.

1914 yılında orduya girmek istedi fakat yeterli görülmediğinden kabul edilmedi. 1915 yılında ikinci kez başvurdu ve bu sefer kabul edildi.

1916 yılında cerrahi askeri cerrahi hekim olarak mezun oldu ve İngiltere’deki askeri hastanelerde görev aldı. Birinci Dünya Savaşı döneminde İngiltere’nin yanında Fransa’da Almanlara karşı yapılan Cambrai Savaşında yaralandı. Yaralanmasına rağmen on altı saat boyunca savaştaki diğer yaralananlara yardım etmiştir. Yapmış olduğu kahramanlık için kendisine 1919 yılında Askeri Haç madalyası verildi.

Savaş bitince Kanada’ya geri döndü ve cerrahi eğitimini tamamlamak için Toronto’ya gitti. Ortopedi bölümü bitirdi ve bir çocuk hastanesinde bir sene cerrah olarak çalıştı. 1920 yılında Toronto’da özel bir muayenehane açmak istedi fakat aradığı gibi bir yer bulamayınca Ontario’daki Londra şehrine taşınmaya karar verdi ve gitti.

Frederick Banting,  Temmuz 1920’den Mayıs 1921’e kadar hastanede ortopedi doktorluğuna devam etti. Bu dönemde ek olarak Londra’daki Batı Ontario Üniversitesi’nde yarı zamanlı olarak ortopedi ve antropoloji dersleri vermeye devam etmiştir. 1922’ye kadar Toronto Üniversitesi’nde farmakoloji dersleri verdi. 1922 yılında M.D derecesini aldı ve altın madalya kazandı. Bu dönemde pankreas hakkında okumuş olduğu bir makale, Frederick’in diyabete karşı ilgi duymasını sağladı. Bu  sebeple diğer bilim insanlarının yazdığı raporları okudu.

Okuduğu raporlara göre diyabet sebebinin pankreastaki langerhans adacıklarından salgılanan bir protein hormonun eksikliğinden kaynaklandığı düşünülüyordu ve bu varsayımsal hormona insülin adı verilmişti.

Frederick Barting, 1922 yılında Toronto Üniversitesi’nde Tıp ’da Üst Düzey Gösterici olarak atandı.1923 yılında yeni tıbbi araştırmalar başkanlığına getirildi. Toronto General’e, Hasta Çocukları Hastanesinde ve Toronto Batı Hastanesinde Onursal Danışmanlık Hekimi olarak görev aldı. Banting ve Best enstitüde  araştırmalarını kanser, silikoz ve boğulma mekanizmaları üzerine yaptılar.

1920 yılından itibaren şeker hastalığı ile ilgilenen Frederick Banting, Toronto’da fizyoloji profesörü Macleod’un laboratuvarında John James Rickard Macleod ile birlikte çalışmalar yaptı. Toronto’da fizyoloji profesörü olan John Macleod’un yazın İskoçya’ya gideceği için kendi laboratuvarını araştırmalarını yapması için  Frederick Banting ve bir tıp fakültesi öğrencisi olan Charles Best’e bıraktı. Laboratuvarda köpeklerle çalışan bu iki bilim insanı sonradan çalışmalarına James Bertram Collip’i dahil ettiler. James Bertram Collip, insülin olarak bilinen bir anti-diyabet maddesine sahip pankreas saf ekstraktını arıtan biyokimyacıdır .

Thompson üç yıldır diyabet hastasıydı ve sadece 30 kilo olduğu için ölüm döşeğindeydi. Collip’in ekstraktını almasından sonra Thompson’ın belirtileri ortadan kaybolmaya başladı ve kan şekeri normal seviyeye döndü. Bu pankreas ekstraktının insanlarda kayda değer anti-diyabet etkileri olduğu artık kesindi.

Frederick Banting, meslektaşı John James Rickard Macleod ile beraber insülinin keşfi sayesinde 1923 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü kazanmıştır. Frederick Banting, ödülden kendi payında düşen kısmı yanında çalışan asistanı Charles Best ile paylaştı. Macleod da insülinin katıksız ve yeterli miktarda elde edilmesinde önemli katkıları olan, biyokimyacı James Bertram Collip ile kendi payını paylaştı. Frederick Banting, 1923 yılında Toronto Üniversitesinde tıp profesörlüğüne getirildi, Üniversitesinde Banting ve Best Kürsüsü kuruldu. Dünya Diyabet Günü Frederick Banting’in doğduğu gün olan 14 Kasım da kutlanmaktadır. Frederick,  insülinden herkesin faydalanması için, tüm haklarını 1 dolarlık sembolik bir ücret karşılığında Toronto üniversitesi’ne satmıştır.

1923 yılında Kanada Hükümeti, çalışmalarının devamı için Frederick Banting’e ciddi bir bütçe ayırdı. Kral V.George  tarafından 1934 yılında şövalyelik ünvanı verildi.

1926 yılında Kanada’daki Royal Society’nin üyeliğine seçilen Frederick 1930 da araştırmaları için kendi adına enstitü kurdu ve çalışmalarına 1939’e kadar devam etti.

Havacılık tıbbına ilgisi olduğu için 1938 yılında, Banting’in, yüksek irtifa muharip uçaklarını kullanan pilotların karşılaştığı fizyolojik sorunlarla ilgili yapmış olduğu araştırmalar Royal Canadian Air Force’a (RCAF) katılmasıyla sonuçlandı.

 İkinci Dünya savaşı döneminde havacıların “karartma” (senkop) gibi sorunlarını araştırdı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Banting’in projelerinden diğeri de, pilotların G-kuvvetlerine maruz kaldıklarında karartmalarını önlemek için G-takımının keşfi ile Wilbur Franks’e yardımcı oldu.

Frederick Banting, 21 Şubat 1941 tarihinde bir uçak kazası nedeniyle Newfoundland, Labrador. Kanada’da 50 yaşında hayatını kaybetmiştir.

KAYNAKÇA:

-Frederick Banting

https://tr.wikipedia.org/wiki/Frederick_Banting

-Frederick Banting kimdir https://www.biyografi.net.tr/frederick-banting-kimdir/

-Frederick Banting 

https://www.biyografi.info/kisi/frederick-banting

 GÖRSEL KAYNAK:

https://sivertimes.com/the-inventor-of-insulin-frederick-banting-biography/2230

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.