IGNAZ SEMMELWEIS- ANTİSEPTİKLER İLE EL DEZENFEKSİYONUNU KEŞFEDEREK ENFEKSİYON KAYNAKLI ÖLÜMLERİN BÜYÜK ORANDA DÜŞMESİNİ SAĞLAYAN BİLİM İNSANI


https://maksatbilgi.com/ignaz-semmelweis


Ignaz Semmelweis, 1 Temmuz 1818 tarihinde Macaristan’ın başkenti Budapeşte’nin Budin bölgesinde dünyaya geldi. Annesinin adı Teresia Müller, babasının adı Josef Semmelweis idi.  Bakkal dükkanı işleterek geçimini sağlayan ailenin on beşinci çocuğuydu. Ignaz Semmelweis, 1837 yılında  lise eğitimini tamamladıktan sonra Avusturya Viyana Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitim almaya  başladı. Ancak  1 yıl sonra doktor olmaya karar vererek hukuk fakültesini bıraktı. Avusturya  Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimini tamamladı ve 1844 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında uzmanlık eğitimi aldı. Eğitimini tamamladıktan sonra Viyana Hastanesinde çalışmaya başladı. Ignaz Semmelweis, doğumdan sonra ölümcül bir hastalık olan enfeksiyon rahatsızlığı için araştırma yapmaya başladı. Bu enfeksiyonun nedeni henüz bulunamamıştı. 19.yüzyılın ortalarında hastanelerde ölümcül bir hastalık olan lohusa ateşi yaygınlaştı.

Ignaz Semmelweis, 1847 yılında Viyana Hastanesinde çalışan tüm sağlık çalışanlarına kalsiyum hipoklorit bulunduran antiseptikler ile ellerini dezenfekte etmelerinin etkili olabileceğini söyledi. Bu fikrin uygulanmasından sonra ölüm oranlarında önemli bir azalma gözlendi. Ignaz Semmelweis,  çalışmalarını derleyerek   “Lohusalık Ateşinin Kavramı, Etyolojsi ve Proflaksisi”  adında bir kitap yayınlamıştır.


Ignaz Semmelweis’in çalıştığı Viyana Hastanesinde iki adet doğum kliniği vardı. Semmelweis, aynı yöntemler kullanılmasına rağmen doğum kliniklerinden birinde ölüm oranının daha yüksek olduğunu fark etti. Ölüm oranının daha yüksek olduğu kliniği araştırdı ve bu kliniğin öğrencilere eğitim vermek için kullanıldığını öğrendi. Diğer klinikte sadece ebeler bulunuyordu. Eğitim verilen klinikte bulaşıcı bir hastalık departmanı ve otopsi için morg bulunuyordu. 1847 yılında arkadaşı Jakob kolletschka, otopsi yaparken yanlışlıkla kendini yaraladı ve yaralanma sonucu kan zehirlenmesi sebebiyle hayatını kaybetti. Ignaz Semmelweis, arkadaşının otopsi raporunu okudu ve  Jakob’un  semptomları ile doğumdan itibaren sıkıntı çeken kadınların semptomlarının aynı olduğunu fark etti. Bunun üzerine, kadavralarda bulunan ve “zehir” olarak adlandırılan maddelerin doğum kliniğindeki hamile kadınlara bulaşıp lohusalık hummasına sebep olduğu ihtimali üstünde durdu. Ignaz Semmelweis, klinikteki tüm öğrencilerin ellerini klor çözeltisiyle dezenfekte etmelerini istedi. Bu yöntem sayesinde doğum yapan kadınlarda ölüm oranı neredeyse 10 kat azaldı. Ebelerin bulunduğu klinikte ölümler daha azdı çünkü ebelik eğitimi alanlar otopsiye girmiyordu.

Ignaz Semmelweis’in bu keşfi, maalesef meslektaşlarını memnun etmedi. Bu nedenle 20 Mart 1849 tarihinde Viyana Hastanesinden ayrıldı. Bir yıl sonra Macaristan’ın Pest iline gitti ve 6 yıl boyunca Szent Rokus Hastanesi Kadın Doğum Bölümünün başkanı olarak görev yaptı.  Ignaz Semmelweis sayesinde anne ölümlerinde büyük oranda azalma yaşandı. 1855 yılında Ignaz Semmelweis, Pest Üniversitesinde Kadın Hastalıkları ve  Doğum Profesörü  olarak görevlendirildi. Ignaz Semmleweis’in meslektaşları, kirli ellerin lohusalık ateşine sebep olduğu fikrini yanlış buluyorlardı.

1861 yılında Ignaz Semmelweis,  Etiology, Concept and Prophylaxis of Childbed Fever (Lohusalık Hummasının Nedenleri, Anlaşılması ve Korunma Yolları) adlı kitabını yayınladı. Bu kitabı, o dönemdeki Kadın Doğum uzmanları tarafından  eleştirildi.  Sürekli eleştiri alması ve tıp topluluğu tarafından dışlanması Ignaz Semmelweis’in psikolojisini olumsuz yönde etkiledi. Depresyona giren Ignaz Semmelweis, insanların yanında garip hareketler sergilemeye başladı. Viyana sokaklarında yürürken gördüğü çiftlerin önünü kesip, “Bebeğiniz olacağı zaman doktorunuza söyleyin, doğumdan önce mutlaka elleri yıkasın” diye uyarıyordu.

1865 yılında Ignaz Semmelweis’in arkadaşı olan Doktor Jonas Balassa, Ignaz’ı bir psikiyatri kliniğine yatırmak istedi. 30 Temmuz 1865 tarihinde Semmelweis, Döbling’teki bir kliniğe yatırıldı. Klinikten kaçmaya çalıştı; fakat başaramadı. Ignaz’a  ilaç olarak müshil reçete edildi. Ignaz Semmelweis, klinikteyken geçirdiği sinir krizi sonrasında gardiyanlar tarafından dövüldü. Uğradığı şiddetten kaynaklı  bir yaradan enfeksiyon kaptı ve enfeksiyondan dolayı  13 Ağustos 1865 tarihinde  vefat etti. Enfeksiyonun ameliyat sırasında aldığı kesiklerden kaynaklandığı açıklandı. Kadınların hayatını kurtaran Ignaz Semmelweis’i sadece birkaç tıp dergisi andı.



Ignaz Semmelweis’in  değeri  ise ölümünden yıllar sonra anlaşıldı. Ignaz, bugün, antiseptik prosedürlerin kurucularından biri olarak kabul ediliyor.1906 yılında Ignaz Semmelweis adına “Annelerin Kurtarıcısı” yazan bir anıt yapıldı.

20 Mart 2020 tarihinde Google tarafından koronavirüs( Kovid-19) salgınında büyük önem taşıyan el yıkamaya dikkat çekmek için Ignaz Semmelweis ve el yıkamalı bir doodle hazırladı.

Aşağıda belirttiğim adresten Google tarafından hazırlanan el yıkama videosunu izleyebilirsiniz.

https://youtu.be/h8OX0FNWANM

KAYNAKÇA

  • Hijyen Anlayışımızı Değiştiren Ignaz Semmelweis ve Semmelweis Refleksi
    Son güncelleme: 20 Mart 2020 https://www.matematiksel.org/hijyen-anlayisimizi-degistirerek-milyonlari-kurtaran-doktor-ignaz-semmelweis/
  • Ignaz Semmelweis Son güncelleme: 20 Mart 2020 https://maksatbilgi.com/ignaz-semmelweis
  • Ignaz Semmelweis

https://www.biyografi.info/kisi/ignaz-semmelweis



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.