Louis Pasteur

Louis Pasteur (1822 – 1895), şarbon ve kuduz gibi birçok tehlikeli hastalığa karşı panzehirler, tedaviler geliştiren bir Fransız kimyager ve mikrobiyologdu. Ayrıca sütü pastörize etmenin ve tüberkülozdan korumanın bir yolunu başarıyla icat etti. Pasteur mikropların kontaminasyondan nasıl büyüdüğünü gösterdi ve kendiliğinden kontaminasyon teorisini çürüttü.

Louis Pasteur, Doğu Fransa’da Dole’de doğdu. İstisnai olarak görülmese de vicdanlı ve çalışkan bir öğrenciydi. Profesörlerinden biri ona ‘vasat’ derdi. 1847’de doktora derecesi aldı ve Strasbourg, Lille ve Paris’te görev aldıktan sonra Kimya’nın çeşitli yönlerini araştırmak için çok zaman harcadı. Kristalleri gösteren tartrat asit araştırması ile ilgili önemli bir keşif, sağ ve sol el izomerlerinin ayna görüntüsünü içeriyordu.

En önemli keşifleri mikrop araştırmaları alanındaydı. Mikropların gelişmek için belirli mikroorganizmalara ihtiyaç duyduğunu gösterdi. Bu bilgiyi kullanarak, mayanın fermantasyonunun geciktirilebileceğini buldu. Louis Pasteur daha sonra süt gibi sıvılardaki bakterileri öldürmenin pratik yollarını araştırdı. Pastörizasyon işlemi, süt proteinini yok etmeden sütteki bakterileri başarıyla öldürdü. Bu radikal bir keşifti ve süt içmeyi güvenli hale getirdi. Pastörizasyon işlemi onun adını aldı ve birçok hayat kurtardı.

Louis Pasteur sıkı çalışmaya çok inanıyordu, laboratuvarında daha fazla tedavi geliştirmek için çok sıkı çalışmaya devam etti. Diğer bilim adamlarına tavsiyesinde şunları söyledi: “Çok çalışmaya alışan bir insan, bundan sonra asla onsuz yaşayamaz. Çalışmak, bu dünyadaki her şeyin temelidir.”

1870’lerde Louis Pasteur, esas olarak sığırları etkileyen bir hastalık olan şarbon için bir tedavi bulmaya çalıştı. İlk olarak, çiftçiler hastalıklı ölü koyunları tarlalara gömdüklerinde şarbonun çok daha olası olduğunu buldu. Pasteur; çiftçilere, sığırların gelecekte otlayabileceği alanlara ölü hayvanları gömmemelerini tavsiye etti. 1881’de şarbon aşısını uygulamak için bir deney yaptı ve başarılı oldu. Önceki yıl, 1880’de, bir veteriner cerrah olan Jean-Joseph-Henri Toussaint, şarbon bakterilerini öldürmek için karbolik asit kullandı. Pasteur benzer bir yöntem kullandı ancak daha büyük ünü ona kredi ve ticari talebin büyük kısmını verdi.

Şarbon tedavisinin başarısı, Pasteur’ü o zamanlar çok yaygın bir hastalık olan kuduza karşı bir tedavi geliştirmeye teşvik etti. Benzer ilkeleri kullanarak hastalığın zayıflamış bir türünü geliştirdi. Kuduzdan etkilenen hayvanlar üzerinde yapılan testler başarılı oldu ancak işe yaramayabilir korkusuyla insanlar üzerinde test yapmak konusunda isteksizdi. Bir noktada kendi üzerinde test yapmayı düşündü, kendini kuduza maruz bıraktı ve ardından tedavisini denedi. Ancak planını uygulayamadan kuduz bir köpek tarafından 14 kez ısırılan genç bir çocuk getirildi. Ailesi belirsiz yeni tekniği denemeyi kabul etti. Tedavisi başarılı oldu ve tedavi haberi kısa sürede yayıldı. 350’den fazla kişi tedavi için Louis Pasteur’e geldi. Louis ve bilim adamlarından oluşan ekibi, kuduza yakalanan insanları kurtarmak için gece gündüz çalıştı.

1888’de arkadaşları ve destekçileri kuduz tedavisi için bir enstitüye fon sağladı. Louis Pasteur, bilim adamları için daha iyi araştırma tesisleri için başarılı bir kampanya yürüttü. Daha fazla fon için yaptığı ricalar Napolyon III tarafından duyuldu. Louis Pasteur şunları savundu: “Laboratuvarı olmayan fizikçiler ve kimyagerler, savaş alanında silahsız askerler gibidir.”

Louis 1895’te 73 yaşında öldü. Son gününde şunları söyledi: “Kendimi yeni hastalıkları incelemeye yeni bir şevkle adayabilmek için daha genç olmak isterim.” 

Louis Pasteur, insanların iyi doğasına büyük bir inanca sahipti. Bulaşıcı hastalıkların tedavisi için gerçek faydalar sağlamak için yorulmadan çalıştı. Louis Pasteur, on dokuzuncu yüzyılın sonlarında ve yirminci yüzyılın başlarında ortalama yaşam beklentisinin artmasına diğer herkesten daha fazla yardımcı oldu.

(Kaynakçadan çevrilmiştir.)

Kaynakça:

https://www.biographyonline.net/scientists/louis-pasteur.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.