Boğazımdaki bu histe ne yoksa bu Globus Pharyngeus mu?

Kimi zaman farklı nedenlerden kaynaklanan boğazımızdaki yumru hissi neden oluşur? Bunun altında çok basit bir reflü de yatıyor olabilir ya da geçmişte yaşadığımız olayların yaşadığımız ana etkisi de. Bu yumru hissi, diğer bir adıyla globus; 2500 yıl önce Hipokrat’ın tuttuğu vaka kayıtlarıyla birlikte günümüze kadar insanlığın yaşadığı bir sorundur.

Boyun diseksiyonu
Resim kaynağı:
https://www.painscience.com/articles/lump-in-the-throat.php

John Purcell, boynun kayış kaslarının kasılması nedeniyle durumu tiroid kıkırdağı üzerinde baskı olarak daha doğru bir şekilde tanımlamamıştır. Yine de, doktorlar histeri uyumu ile ilişkili olduğu için globus hissinin raporlarını yanlış anladılar. Globus hissi , kadınlarda menopoz veya diğer psikolojik faktörlerle sık ilişkili olduğu için “globus hystericus” olarak bilinir . 1968 yılına kadar globus hissi artık histerik kişilik belirtileriyle bağlantılı değildi ve “globus pharyngeus” olarak yeniden adlandırıldı.

İlk başlarda histerik kişilerle ve kadınlarla bağlantılı bulunsa da bu tanımlama artık artan vaka kayıtlarıyla birlikte toplumda kadın ve erkekte eşit olarak görüldüğünü söyleyebiliriz.

Kaygı ve stres önemli nedenlerden olmakla birlikte fizyolojik ve patolojik nedenlerde işin içindedir.

Resim kaynağı:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318633.php#What-is-the-globus-sensation

Globus hissi olan bir kişinin bir doktora görünmesi gerekmeyebilir, çünkü durum kendi kendine düzelebilir. Bununla birlikte, kronik globus hissi durumunda, bir kişi bu duyumun nedenini tanımlamaya yardımcı olması için bir sağlık uzmanıyla görüşmesi gerekebilir. Bu durumlarda, bir kişi altta yatan nedenin üzerine gidilerek tedavi edebilir ve daha fazla globus hissi ataklarını önleyebilir.

Patolojik nedenlere geldiğimizde bir çok vaka karşımıza çıkmaktadır.

Faringeal inflamatuar durumlar, gastroözofageal reflü hastalığı, anormal üst özofagus sfinkter fonksiyonu, nadir tümörler, tiroid hastalığı, önceden yerleştirilmiş nesnelerin yer değiştirmesi, yutulan cisimler gibi birçok sebep Globus Pharyngeusa buna neden olabilir.

Kronik olarak devam eden bu histe doktora başvurmanız gerekmektedir.

Yararlandığım kaynaklar ve ileri okuma için:

1-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3360444/

2-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4582871/

3-
https://www.painscience.com/articles/lump-in-the-throat.php

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.