İNSAN GENOMU UZAKTAN KONTROL EDİLEBİLİR Mİ ?

GENOM NEDİR ?
Genom, bir organizmanın tüm genlerini içeren eksiksiz bir DNA setidir. Her genom, bu organizmayı oluşturmak ve sürdürmek için gereken tüm bilgileri içerir. İnsanlarda, 3 milyardan fazla DNA baz çifti bulunur.
İnsan genomuyla ilgili yürütülen bir projeden bahsedelim: İnsan Genom Projesi.

İNSAN GENOM PROJESİ

İnsan Genom Projesi (HGP), tarihin en iyi keşif özelliklerinden biriydi. Gezegenin veya kozmosun dışarıya doğru keşfedilmesinden ziyade HGP, genlerin tüm dizilimi ve haritasını çıkarmak isteyen uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yönlendirilen bir keşif yolculuğuydu.  Nisan 2003’te tamamlanan HGP, bize ilk defa doğanın insan yapımı için bütün genetik planını okuma imkanı verdi.

İnsan Genom Projesi (HGP) amacı, insanın tüm genlerinin tam olarak haritalanması ve anlaşılmasıdır.Aynı zamanda uluslararası işbirliğine dayalı araştırma programıdır.
 

İNSAN GENOMUNU YENİDEN PROGRAMLAMAK İÇİN BİR ADIM OLAN FGFR1 GENİ KABLOSUZ OLARAK KONTROL EDİLEBİLİYOR !!

 
• Minik fotonik implantlarla mümkün olan bu öncülük , kanser ve zihinsel bozukluklar için yeni tedavilere  imkan sağlayabilir !!


Buffalo Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışma, araştırmacıların laboratuarda yetiştirilen beyin dokusunda insanların embriyolardan yetişkinlere nasıl büyüdüğünü göstermekte anahtar rol oynayan bir gen olan FGFR1’in kablosuz olarak kontrol edilmesini anlatıyor. 
Bilim insanları, geni manipüle etme yeteneğinin yeni kanser tedavilerine ve şizofreni gibi zihinsel bozuklukları önleme ve tedavi etme imkanlarına olanak sağlayabileceğini belirtiyor .
 
Yapılan bu araştırma 16 Temmuz 2019’da Science Daily dergisinde yayımlandı.  

Kaynakça• https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190716124838.htm• https://www.genome.gov/human-genome-project• https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/?term=genom+protect• https://www.sciencemag.org/• https://www.pnas.org/content/by/section/Systems%20Biology

Berna Arslan

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.