AZİZ SANCAR

AZİZ SANCAR KİMDİR?

 Kazanmış olduğu Nobel Ödülü ile gurur kaynağımız olan Aziz Sancar, bir akademisyen, moleküler biyolog, biyokimyager ve bilim insanıdır. Tıp eğitimini İstanbul’da tamamlayıp Amerika’ya gitmiş ve araştırmalarına Amerika’da devam etmiştir Ayrıca Atatürk’e olan hayranlığı ile tanınmış bir isimdir.

DNA onarımıyla ilgili çalışmalarla tanınmıştır. Uzun yıllar boyunca bilimle ilgilenmiş olup 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü almıştır. Hem Türkiye hem ABD vatandaşı olup ülkenin ilerlemesi için yapmış olduğu konuşmalar sayesinde birçok insanın hayranlığını kazandı.

   HAYATI  

Aziz Sancar 8 eylül 1946 tarihinde Mardin’in Savur ilçesinde Abdülgani-Meryem çiftinin yedinci çocuğu olarak dünyaya geldi.  Ailesi okuma yazma bilmeyen fakat eğitime önem veren bir ailedir. Aziz Sancar ilk ve orta eğitimini Mardin’de tamamladı. Lise yıllarında futbol ile ilgileniyordu fakat son sınıfa gelince futbolcu olma fikrinden vazgeçip yüksek öğrenime devam etmek için İstanbul’a gitti. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine başladı ve 1969 yılında fakülteden birincilikle mezun oldu. Mezuniyetinin ardından doğduğu yer olan Mardin’in Savur ilçesinde bir sağlık ocağında  iki yıl hekimlik yaptı ve daha sonra NATO-TÜBÜTAK  bursu sayesinde ilk olarak Johns Hopkins üniversitesi, daha sonra Dallas Teksas Üniversitesi’ne gitti. Dallas Teksas üniversitesindeyken moleküler biyoloji programına ve Caude Rupert’ın laboratuvarına katıldı. Aziz Sancar, danışmanı Claud Rupert ile laboratuvarda fotoliyaz olarak adlandırılan geni kolonlamış ve genetik mühendisliği sayyesinde bu geni bakterilerde çoğaltmıştır. Ultraviyole ışıkları ile zarar görmüş DNA, bu genin kodladığı enzim sayesinde onarılır. Aziz Sancar bu buluş sayesinde önce yüksek lisans sonra da doktora derecesi aldı. DNA, onarımı ,kanser tedavisi, hücre dizilimi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalarına devam etmiş olan Aziz Sancar, 400 civarında bilimsel makale ve 33 kitap yayımlamıştır.

Başarılı olana kadar kararlı bir şekilde gece gündüz çalışmış. Birçok kez başarısızlığa uğramasına rağmen çalışmaktan hiç vazgeçmemiş olan Aziz Sancar Nobel Kimya Ödülünü gerçekten hak etmiş Türk bilim insanıdır. Amerikan Kimya Cemiyeti 2001 yılında Aziz Sancar’a Kuzey Carolina Seçkin Kimyager Ödülü’nü verdi daha sonra 2005 yılında da ABD Ulusal Bilimsel Akademisi’ne seçilen ilk Amerikalı Türk oldu. Bu ödülü aldıktan sonra, ABD de okuyan öğrencilerine yardım etmek ve Türk-Amerikan ilişkilerini geliştirmek için eşiyle birlikte Aziz&Gwen Sancar vakfını kurdu ve ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinde “Carolina Türk Evi”  isimli öğrenci misafirhanesini kurdu. 2006 yılında Türkiye bilimler Akademisi’ne asli üye olarak seçildi. DNA onarılması ile ilgili yaptığı çalışmalar sayesinde Amerikalı Paul Modrich ve İsvçli Tomas Lindahl ile beraber 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü. Ödülü olan bu üç araştırmacı 30 yıldan uzun süre birbirinden bağımsız olarak çalışmıştır. Tomas Lindahl ve Paul Modrich, DNA onarım mekanizmaları olan bazı kesim onarımı ve yanlış eşleme onarımını keşfetmişlerdir, Aziz Sancar ise nükleotid kesim onarımı alanında buluşlar yapmış. Nobel kimya ödülü Aziz Sancar’a İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından Alfred Nobel’in in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık ta düzenlenmiş olan törende verilmiştir. Ödülü İsveç Kralı XVI. Carl Gustaf takdim etti. Aziz Sancar “beni ödüle götüren Atatürk’ün ve Türkiye Cumhuriyeti’nin yaptığı eğitim devrimidir. Dolayısıyla bu ödülün sahibi Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden Anıtkabir Müzesi’dir” diyerek Nobel ödülü ile Madalya ve sertifikasını Anıtkabir’e teslim etmiştir. Ödül, Anıtkabir’deki Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde kendisine ayrılmış olan özel alanda sergilenmektedir.

ÖZEL YAŞAMI:

Türkiye ve ABD vatandaşıdır. Biyokimya profesörü olan Gwen Boles Sancar ile evlidir.

ÖDÜLLERİ VE BAŞARILARI:

ABD Ulusal Bilim Vakfı Genç Araştırmacı Ödülü(1984)

Amerikan Fotobiyoloji  Derneği  Ödülü (1990)

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (National Institutes of Health) Ödülü (1995)

TUBİTAK Bilim Ödülü (1997)

ABD Fen ve Sosyal Bilimler Akademisi  Ödülü (2004)

ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyesi (2005)

TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) üyesi (2006)

Vehbi Koç Ödülü(2007)

Nobel Kimya Ödülü(2015)

KAYNAKÇA:

. Wikipedia: Aziz Sancar

https://tr.wikipedia.org/wiki/Aziz_Sancar

.Timetürk:Aziz Sancar’ın biyografisih

https://www.timeturk.com/aziz-sancar/biyografi-788922

.Aziz Sancar’ın hayat

ıhttps://www.evvelcevap.com/aziz-sancarin-hayati-ingilizce/

.Aziz Sancar’ın hayatı

https://www.haberler.com/aziz-sancar/biyografisi/

.Aziz Sancar’ın hayatı, başarıları ve ödülleri

https://paratic.com/aziz-sancar-kimdir/#Aziz_Sancar%C4%B1n_Hayat%C4%B1
https://paratic.com/aziz-sancar-kimdir/#Aziz_Sancar%C4%B1n_Hayat%C4%B1

GÖRSEL KAYNAK:

https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/nobel-kimya-odulu-kazanan-aziz-sancar-odulunu-aldi/489083

https://paratic.com/aziz-sancar-kimdir/ https://paratic.com/aziz-sancar-kimdir/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.