AZİM VE MERAK: UĞUR ŞAHİN

2019 yılından beri koronavirüs gündemimizden bir saniye olsun düşmedi ve bir çözümü bulunana kadar da bu durum değişecekmiş gibi durmuyor. Bizi ayakta tutan tek umut ise aşı. Dünyanın farklı birçok laboratuvarı, en etkin aşıyı ortaya koymaya çalışıyor. Şu an piyasada bulunan aşılar içinde en çok dikkat çeken aşılardan bir tanesi Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısı. Bu aşının yaratıcıları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, şu anda dünyada büyük bir yankı uyandırmış durumda. Kendileri Fransız bir medya olan La Chaine Info (LCI) tarafından Marie Curie ve Pierre Curie’ye benzetiliyor. Ben de bu iki değerli bilim insanından biri olan Uğur Şahin hakkında bilgilenmek ve sizleri de bilgilendirmek istedim. Özlem Türeci hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz sevgili yazarımız Janset Özdemir tarafından yazılmış bu yazıyı okuyabilirsiniz:

Uğur Şahin; immünoloji, onkoloji gibi çeşitli alanlarda uzmanlaşmış bilim insanı ve girişimcidir. 19 Eylül 1965’te Hatay’da doğan Şahin’in Almanya’ya gelişi 4 yaşlarına tekabül ediyor. Kendisi hakkında araştırma yaparken öğrenmeyi ve araştırmayı hayatının her alanına yaymayı başarabilmiş bir insan gördüm. Genç yaşlarından itibaren çeşitli laboratuvarlarda kıymetli tıp profesörleriyle bir arada çalışmış. Bu kıymetli insanlar arasında 1996 Nobel Tıp ödülü sahibi Rolf M. Zinkernagel ve Hans Hengartner bulunmakta. Ek olarak Köln Üniversitesi Tıp fakültesinden mezun olduğu yıl yani 1992 ve 1994 yılları arasında Hagen Üniversitesi Matematik Bölümünü okumuş. Matematik bölümünü okumaya devam ederken 1993 yılında tümör hücrelerinde immünoloji çalışmalarıyla doktorasını almış. İçindeki girişimci ruhuyla 2001’de eşi Özlem Türeci ile birlikte Ganymed adlı ilaç şirketini kurmuşlar fakat bu şirket daha sonradan satılmış. Profesörlük ünvanını ise 2006 yılında Mainz Üniversitesinde almış. Çalışma azmi oldukça güçlü olan Şahin gözlemlerimce hep bir adım ötesi için çabalamış.

Şu anda ise Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi Tıp Merkezinde öğretim üyesi olarak eğitim vermeye ve çalışmalarını sürdürmeye devam ederken aynı zamanda eşi Özlem Türeci ile birlikte 2008’de kurduğu BioNTech şirketinin CEO’su olarak görev almaktadır. BioNTech şirketi, hastaya özel yaklaşımı esas alan bir biyoteknoloji şirketidir. mRNA kullanarak bireyselleştirilmiş kanser immünoterapi yöntemleri gibi çeşitli çalışmalar bu şirkette gerçekleşmektedir. Kanser konusu ile oldukça ilgili olan Uğur Şahin’in bu konu üzerine onlarca çalışması bulunmaktadır. Vücutta gelişen kanseri belirleyebilmek için çeşitli biyobelirteçler ile tespit edilen kanser hücrelerinin tedavisi için kullanılabilecek çeşitli tedavi yöntemlerini içeren 70’ten fazla patent başvurusuna sahiptir.

Corona virüs, bir anda haber bültenlerini işgal etmeye başlayınca Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in ilgisini çekiyor. Salgının henüz dünya çapında yayılmadığı sıralarda Türeci-Şahin çifti, bu virüsün kontrolden çıkabileceğini ve küresel bir sorunla, bir pandemiyle karşı karşıya kalabileceğimizi ön görüyorlar. ‘’Işık Hızı’’ adı verilen bir proje başlatarak virüs hakkında bilgi toplamaya, deneyler yapmaya çözüm yöntemleri aramaya başlıyorlar. Bu projenin başlangıcı mart ayına tekabül ediyor. Bu projenin amacı kısa sürede dünyaya yayılmasını bekledikleri virüs üzerinde bir kontrol sağlamaya çalışmak ve bunu olabildiğince hızlı yapmak oluyor. Amaçlarını da başarılı bir şekilde gerçekleştirip aşıyı buluyorlar. Aralık 2020’deyapılan testlere göre %95 civarında koruyuculuk oranı olduğu söylenen BioNTech aşısı, şu an dünyanın dört bir yanında milyonlarca insana uygulanıyor.

Bu başarıları sayesinde Türeci-Şahin çifti, Aralık 2020’de Axel Spriger SE tarafından ‘’2021 Onur Ödülü’’ne layık görülüyor.

19 Mart 2021 tarihinde ise Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı’na layık görülüyorlar. Bunlara ek olarak Türeci-Şahin çifti, Financial Times tarafından ‘’Yılın Kişisi’’ seçiliyorlar.

Uğur Şahin, şu an dünyada bilinen en zengin Türk olarak kayıtlarda bulunmaktadır. Aynı zamanda kendisi Almanya’nın en zengin yüz kişisi içindedir. Bloomberg Business tarafından yayınlanan ‘’Dünyanın En Zengin 500 Kişisi’’ listesinde de 456. olarak yer almaktadır.

Uğur Şahin, hakkında araştırma yaparken saygımın daha fazla arttığı değerli bir bilim insanı. Hayatı boyunca sormaya, merak etmeye devam etmiş ve her an kendini geliştirmeye çabalamış. Aynı zamanda alçakgönüllü olmaya devam eden biri. Genel kurul toplantılarına giderken araç olarak bisikletini tercih ettiği basına yansımış.

Kendisine başarılarının devamını diliyoruz.

KAYNAKÇA VE İLERİ ARAŞTIRMA İÇİN:

https://web.archive.org/web/20200711130857/https://www.sfb1399.de/research/principal-investigators/prof-dr-med-ugur-sahin

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-54882588

https://biontech.de/

https://www.bloomberg.com/billionaires/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Pfizer-BioNTech_COVID-19_a%C5%9F%C4%B1s%C4%B1

https://amp.dw.com/tr/t%C3%BCreci-ve-%C5%9Fahine-liyakat-ni%C5%9Fan%C4%B1-verildi/a-56926860

https://tr.euronews.com/2020/12/24/covid-19-as-s-n-gelistiren-sahin-ve-tureci-2021-axel-springer-odulu-nun-sahibi-oldu

https://tr.wikipedia.org/wiki/U%C4%9Fur_%C5%9Eahin

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/11/10/portret-oprichters-biontech/

https://amp.dw.com/en/german-researchers-advance-coronavirus-vaccine/a-55549895

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.