BİR KABUS TEDAVİSİ

Tekrarlayan kabusları en aza hatta sıfıra indirmek için sinirbilimciler bir teknik gösterdiler.

Araştırmacılar, 27 Ekim’de Current Biology’de çevrimiçi olarak yayınlanan bir rapora göre, kabus bozukluğu için standart tedaviyi hafıza güçlendirme tekniğiyle geliştirerek birkaç düzine insan arasında haftalık ortalama kabusları üçten neredeyse sıfıra indirdi.

Kabus bozukluğu tedavisi, imgeleme prova terapisi veya IRT olarak bilinir. Bu tedavide hastalar, kabusları olumlu bir dönüşle yeniden canlandırırlar ve uyanıkken yeni hikayeyi zihinsel olarak prova ederler. Çoğu hastalar için kabusları azaltır fakat insanların yaklaşık üçte biri için başarısız olur.

IRT’nin gücünü artırmak için University of Geneva’dan sinirbilimci Sophie Schwartz ve meslektaşları, hedeflenen hafızanın yeniden etkinleştirilmesi için TMR adı verilen bir öğrenme tekniğinden yararlandı. Bu teknikte, hastalar bir ses çalarken bir şeyler öğrenmeye odaklanıyor ve aynı ses uyku sırasında tekrar çalınıyor. Hafıza depolaması için önemli olan uyku sırasında sesin deneyimlenmesi, ilişkili hafızayı yeniden etkinleştirebilir ve güçlendirebilir.

Yeni çalışmada, araştırmacılar kabus bozukluğu olan 36 kişiye IRT’de eğitim verdi ve bunların yarısını gözden geçirilmiş kabuslarını sessizce prova etmeleri için rastgele atadı. Diğer yarısı, kısa bir piyano akoru olan TMR sesini beş dakika boyunca her 10 saniyede bir çalarken prova yaptılar.

İki hafta boyunca, katılımcılar her gün IRT uyguladılar ayrıca bir rüya günlüğü tuttular. Onlar uyurken, sensörlerle donatılmış bir kafa bandıyla beyinlerinin elektriksel aktiviteleri kaydediyordu ve uyku evrelerini takip ediliyordu. Piyano akoru, rüya görmeyle ilişkilendirilen uyku aşaması olan hızlı göz hareketi sırasında her 10 saniyede bir kafa bandı sesiyle bir rüya müziği görevi gördü. Kafa bandı sesi tüm katılımcılar için çaldı, ancak IRT eğitimi sırasında yalnızca yarısı sesi yeni senaryolarıyla ilişkilendirdi.

Akor üzerinde eğitilenler için TMR, haftalık ortalamayı üçten 0,2’ye düşürerek ve hatta daha mutlu rüyaları teşvik ederek kabusları neredeyse ortadan kaldırdı. Yalnızca IRT alan grup da iyileşti, ancak yine de ortalama olarak haftalık bir kabus gördü.

TMR-IRT kombinasyonu ayrıca üç ay sonra daha fazla dayanma gücüne sahipti, bu grubun ortalaması haftada yaklaşık 0,2’den 0,3’e sadece biraz yükselirken, yalnızca IRT grubu 1,5’e sıçradı.

Yazar: Senanur Gülce
Editörler: İdil Altıntaş, Hilal Türkan

A new treatment for debilitating nightmares offers sweeter dreams:
https://www.sciencenews.org/article/treatment-nightmares-sleep

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.