ÇOCUKLARIMIZ VE COVİD-19
En değerlilerimiz, geleceğimiz çocuklarımızı dünyayı kasıp kavuran Corona virüsünden nasıl koruyabileceğimiz konusunda hepimiz endişeliyiz. Onlara en rahat ve sağlıklı ortamları sunmamız bu süreçte çok önemli. Şu anımızın en önemli konularından olan Corona virüsünden en sevdiklerimizi en başta da en değerlilerimiz çocuklarımızı korumak istiyoruz.
Bu yeni virüs hakkında henüz çocukları veya hamile kadınları nasıl etkilediği hakkında yeterince bilgimiz yok. Ancak her yaştan insana bulaştığını biliyoruz. Vaka bildirimlerinde çocuklar yetişkinlere nispeten daha az yer almakta. Virüs çocuklarda nadir olarak ölümcül durumda. Şu anda virüs esas olarak önceden mevcut tıbbi durumu var olan yaşlı insanlar arasında yaygın.
Çocuğunuzda COVİD-19 belirtileri varsa öncelikle tıbbi yardım alın. Ancak Kuzey Yarımküre’de grip mevsimi olduğunu ve COVID-19’un öksürük veya ateş gibi semptomlarının grip veya soğuk algınlığı semptomlarına benzeyebileceğini unutmayın.
Düzenli el yıkama gibi iyi el ve solunum hijyeni uygulamalarını izlemeye devam edin ve çocuğunuzun aşılarını güncel tutun. Böylece çocuğunuz diğer virüslere ve bakterilere neden olan hastalıklara karşı da korunacaktır. Grip gibi diğer solunum yolu enfeksiyonlarında olduğu gibi, siz veya çocuğunuzda semptomlar varsa erken bakım alın ve başkalarına yayılmasını önlemek için halka açık yerlere (işyeri, okullar, toplu taşıma) gitmekten kaçının. Unutmayın ki virüs çocuklarda daha hafif atlatılabilmekte ve kuluçka döneminde kalabalık alanda çocuklarımızın varlığı büyük bir halk sağlığı sorunudur. Birçok makalede “super-spreader” yani süper yayıcı konumundadır. Bazı çocuklarda asemptomatik olabileceğini unutmamak ve onları kalabalık alanlarla temasını en aza indirmeniz tavsiye edilmektedir. Unutmayın ki bu süreçte hem çocuklarımızı hem de yaşlı nufüsu korumak için evde kalmalıyız.
Merak edilen konulardan biri de COVİD-19 pozitif hamile kadından doğmamış çocuğa virüsün geçişinin mümkün olup olmadığı. Şu anda, virüsün hamilelik sırasında bir anneden bebeğine bulaşıp bulaşmadığını veya bunun bebek üzerindeki potansiyel etkisini belirlemek için yeterli kanıt yoktur. Bu şu anda araştırılmaktadır. Hamile kadınlar, kendilerini virüse maruz kalmaktan korumak için uygun önlemleri almaya devam etmeli ve ateş, öksürük veya nefes almada zorluk gibi belirtiler yaşıyorsa erken tıbbi yardım almalıdır.
Bir diğer konuda bir annenin corona virüs ile enfekte olması durumunda emzirmesi güvenli midir? Etkilenen ve risk altındaki bölgelerde ateş, öksürük veya nefes alma güçlüğü çeken tüm anneler erken tıbbi yardım almalı ve bir sağlık uzmanının talimatlarını izlemelidir. Emzirmenin yararları ve anne sütünün diğer solunum virüslerinin bulaşmasında önemsiz rolü göz önüne alındığında, anne gerekli tüm önlemleri uygularken emzirmeye devam edebilir. Emzirecek kadar iyi semptomatik anneler için, bu, bir çocuğun yakınındayken (beslenme sırasında dahil) maske takmayı, çocukla temastan önce ve sonra (yıkama dahil) ellerin yıkanmasını ve kontamine yüzeylerin temizlenmesini / dezenfekte edilmesini içerir – hepsinde yapılması gerektiği gibi COVID-19 teyit edilen veya şüphelenilen herkesin çocuklar da dahil olmak üzere başkalarıyla etkileşime girdiği durumlarda uygulanmalıdır. Bir anne çok hasta ise, aynı enfeksiyon önleme yöntemlerini uygularken sütü ifade etmesi ve temiz bir bardak ve / veya kaşıkla çocuğa vermesi için teşvik edilmelidir.
Bu süreçte yaş farketmeksizin semptomların farkedilmesi halinde tıbbi yardıma başvurulmalı ve kalabalık ortamlardan uzak durulması, gerekmedikçe dışarıya çıkılmaması gerekmektedir.
KAYNAKÇA VE İLERİ OKUMA İÇİN
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/pregnancy-breastfeeding.html#anchor_1584169584
https://www.unicef.org/stories/novel-coronavirus-outbreak-what-parents-should-know
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/pregnancy-breastfeeding.html#anchor_1584169262
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/pregnancy-breastfeeding.html#anchor_1584169983