GEBELİĞİN ÜÇ VE ALTINCI AYLARI ARASINDA NASIL BESLENİLMELİ?

Gebelikte beslenme serimizin ikinci yazısında sizlere gebeliğin üç ve altıncı ayları arasında bebeğinizin gelişim durumundan kısaca bahsederek hangi besinler ile beslenilmesi gerektiğini bilimsel makalelere dayanarak açıklamaya çalışacağım. Yararlı besinlerin yanı sıra gebelikte “fast food” tüketiminin bu aylarda ne gibi sonuçlara sebep olabildiğini de hep birlikte göreceğiz.

https://fedandfit.com/what-to-eat-in-your-second-trimester-of-pregnancy/

Hamileliğin ikinci üç aylık dönemini kapsayan İkinci Trimester, bebeğinizin hareketlerini hissedebileceğiniz heyecan verici bir süreçtir. Bebeğinizin cinsiyet gelişimi bu süreçte hız kazanırken tat alma duyusu da hızla gelişimini sürdürmektedir. Organ gelişiminin büyük ölçüde tamamlandığı bu süreçte beslenmenize ve egzersizlerinize dikkat etmek, kendinize ve bebeğinize karşı yapabileceğiniz iyiliklerin başında gelmektedir.

https://www.safesleepacademy.org/second-trimester/

Gebelikte Düşük Demir Alımı Otizme Sebep Olabilir

Gebeliğin ikinci trimesterinde organların gelişiminin ön planda olduğundan bahsettik. Bu gelişimin en önemli kısmını da beyin gelişimi oluşturmakta. Hızla gelişmekte olan beynimiz bu süreçte dışarıdan gelecek sigara gibi zararlı etkenlerin yanı sıra maternal hipertansiyon gibi risklere karşı da çok açık durumda olan bir organımız. Bu kadar hassas olan organımızın gelişimi için de gerekli olan vitamin ve minerallerin doğru zamanda ve doğru miktarlarda alınması gerekiyor. Demir de bunlardan bir tanesi. Demir, bebekte nöronal büyüme ve farklılaşmayı destekler. Miyelinizasyon ve gen ekspresyonuna da katkı sağlar. Demir alımının eksikliğinden kaynaklanan fetal demir eksikliğinde az önce saydığımız gelişim basamaklarının gerçekleşememesinden dolayı bebekte zihinsel ve nörobilişsel sağlık sorunlarına yol açabilir. Tıpkı otizm ve şizofreni gibi.

https://www.tejamhomoeoclinic.com/iron-rich-diet/

Omega 3’ün Faydaları Saymakla Bitmiyor

Çevremizde de çokça bilinen faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz Omega 3, yeterli miktarlarda tüketildiğinde antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri sayesinde gestasyonel diyabetes mellitus, obezite ve preeklampsi açısından daha iyi maternal ve fetal sonuçlara yol açıyor. Bebeğinizin sağlığı ve kendi sağlığınız için diyetinize yeterli miktarla Omega 3 tüketmek saydığımız risk faktörleri açısından büyük önem taşıyor.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323144

Fast Food Tüketerek Bebeğinizi Obeziteye Hazırlıyor Olabilirsiniz

Meyve suları, mayonez gibi çeşitli soslar, salam ve jambon gibi işlenmiş etler birçoğumuzun günlük hayatının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Fakat bu tarz besinleri tüketerek bebeğinizin ileriki yaşamında obezite sorunları ile karşılaşmasına zemin hazırlıyor olabilirsiniz. Annelerin beslenmesinin çocuklarındaki obezite sorunlarına etkisini inceleyen CANDLE çalışması, bize fast food tüketimi ile bebekte obezite riskinin arttığını gösteriyor. İşlenmiş gıdalar ve şekerli fabrikasyon ürünlerinden bu dönem süresince uzak durarak hem kendinizi hem bebeğinizi olası risklere karşı koruyabilirsiniz.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/317122

Bir önceki yazımda folat ve folik asitin yeterli miktarda alınmasının öneminden bahsetmiştim. Yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Bu dönemde tüketeceğiniz yeterli folat miktarı, ilk trimesterde oluşabilecek NTD’yi önlemenin yanısıra megaloblastik anemi riskini de önemli boyutlarda azaltabilmektedir. Bunun yanı sıra tahıl ve sebzelerde yüksek diyetler, obezite, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

Effects of Maternal Dietary Patterns during Pregnancy on Early Childhood Growth Trajectories and Obesity Risk: The CANDLE Study Zunsong Hu, Frances A. Tylavsky, Mehmet Kocak, Jay H. Fowke, Joan C. Han, Robert L. Davis, Kaja Z. LeWinn, Nicole R. Bush, Sheela Sathyanarayana, Catherine J. Karr, and Qi Zhao.

Iron Deficiency in Pregnancy. Georgieff MK.

Diet quality among pregnant women in the Navajo Birth Cohort Study. De La Rosa VY, Hoover J, Du R, Jimenez EY, MacKenzie D1; NBCS Study Team, Lewis J.

Food and nutrient intake and adherence to dietary recommendations during pregnancy: a Nordic mother-child population-based cohort. Saunders CM, Rehbinder EM, Carlsen KCL.

Dietary guideline adherence during preconception and pregnancy: A systematic review Cherie Caut.

Omega-3 Consumption During Pregnancy to Support Optimal Outcomes Michelle P. Judge

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.