GEBELİĞİN SON ÜÇ AYINDA NASIL BESLENİLMELİ?

Gebelikte nasıl beslenilmeli? ” serimizin son yazısında, gebeliğin son üç aylarında bebekte olan değişim ve gelişimler nelerdir, hangi besinler tüketilmeli, bunlardan bahsedeceğim. Ayrıca gestasyonel diyabet nedir, gebelikte ne gibi bir öneme sahiptir sorularını kaynakça kısmında yer alan literatürlerden faydalanarak cevaplamaya çalışacağım.

https://mommabe.com/what-eat-when-pregnant/

Gebeliğin son üç ayını kapsayan üçüncü trimester içinde gelişimden çok, boy ve kilo artışını barındırır. Bebeğinizin cilt altı hızla yağlanmaya başlar, Lanugo isimli sarımsı ve vücudu kaplayan tüyler hızla kaybolur. Gelişimsel olarak en önemli olaylardan sayabileceğimiz sürfaktan oluşumu bu dönemde gerçekleşir. Sürfaktan, bebeğinizin akciğerlerinde bulunan ve doğumdan sonra rahat nefes almasını sağlayan bir sıvıdır. Erken doğumların riskli olmasının sebeplerinden bir tanesi de sürfaktan sıvısının üretilememesinden kaynaklı, bebeğin solunumu ile ilgili sıkıntılar yaşayabilmesidir. Gebeliğin son üç aylarında tükettiğiniz besinlere dikkat ederek erken doğum riskini azaltabilir, bebeğinizi ve kendinizi sağlıklı bir geleceğe hazırlayabilirsiniz.

https://fedandfit.com/what-to-eat-in-your-first-trimester/

Yağ Asitleri Bebeğinizin Gelişimi İçin Önem Taşıyor

Önceki yazılarımda proteinlerin, vitamin ve minerallerin yeterli miktarda alınmasının ne kadar önemli olduğundan bahsetmiştim. Yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Yağ asitleri de, özellikle son üç ayda protein ve çeşitli vitaminler kadar önem taşıyor. Erken hamilelik dediğimiz bir ve ikinci trimesterlerde plasental büyüme üzerinde etki sahibi iken, geç hamilelikte ise fetüsün sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı oluyor. Yağ asitleri, hamilelik süresince anjiyogenezi uyararak, bebeğiniz için sağlıklı bir damar yapımı ve gelişimini de sağlıyor. Omega üç gibi zengin yağ asitlerini içeren somon, ton balığı, ıspanak, ceviz gibi besinleri tüketerek bebeğinizin büyümesine katkı sağlayabilirsiniz.

https://naturesplus.com/blog/benefits-omega-3/

B12 Eksikliği Erken Doğum Riskini Arttırabilir

B12 sadece hayvansal gıdalarda bulunan, DNA sentezi ve DNA’nın metilasyonunda rol alan, hücrenin enerji üretimine yardımcı olan bir vitamin çeşididir. Daha sayamayacağımız birçok faydayı da içinde barındıran B12’nin eksikliğinin, erken doğuma ve düşük doğum ağırlığına sebep olduğu 2017 yılında yapılan çalışmalar sonucunda ortaya konmuştur. Siz de B12 vitaminlerince zengin olan et, süt, balık, yumurta gibi hayvansal gıdaları tüketerek bebeğinizi erken doğum riskine karşı koruyabilirsiniz.

https://sinirbilim.org/b12-vitamin-eksikligi/

D vitamini Alımı ile Gestasyonel Diyabet Riskini Minimuma İndirebilirsiniz

D vitaminin faydalarından bahsetmeden önce kısaca gestasyonel diyabet nedir ve ne gibi riskler barındırır, bunlardan bahsetmek istiyorum. Gestasyonel diyabet, öncesinde herhangi bir diyabet sorunu yaşamamış bazı hamile kişilerde sebebi tam olarak bilinmeyen şekilde diyabet hastalığının ortaya çıkması durumudur. Genellikle kalıcı değildir ve gebeliğin sonlanması ile ortadan kaybolur. Fakat bu durum, Tip 2 için risk faktörlerinden biri olarak görülür ve bu kişiler ilerleyen yaşlarda diyabet sorunu ile karşı karşıya kalabilirler. Bebek ise böyle bir durumda normalden fazla insülin üretmeye başlar. Bununla birlikte büyümesi de hızlanarak vücut ağırlığı 4 kilogramın üzerine ulaşır. Peki beslenmemiz ile bu riski önleyebilir miyiz? Yapılan araştırmalar D vitaminin eksikliğinde erken doğum ve gestasyonel diyabetin daha sık görüldüğünü gösteriyor. Bu süreçte ihtiyacınız kadar D vitamini içeren yiyecekler tüketmek ve uzmanların önerdiği miktarlarda güneşlenmek, sizi gestasyonel diyabet riskine karşı koruyabilir.

https://www.praxisvita.de/vitamin-d-welche-lebensmittel-decken-meinen-tagesbedarf-17206.html

Yukarıda saydığım vitamin ve besin çeşitlerinin yanı sıra meyve ve sebzelerden zengin düzenli ve dengeli bir biçimde beslenerek de içerdikleri zengin lifler sayesinde bebeğinizle birlikte bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz.

Gebeliğin ilk üç ayı ile ilgili yazıma ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Gebeliğin üç ve altıncı ayları ile ilgili yazıma ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

-Maternal dietary fatty acids and their roles in human placental development Asim K. Duttaroy.

-Maternal vitamin B12 in pregnancy and risk of preterm birth and low birth weight: A systematic review and individual participant data meta-analysis Tormod Rogne, Myrte J Tielemans.

-Vitamin D: Its Deficiency and Effect of Supplementation on Maternal Outcome. Taneja A, Gupta S.

-Associations of consumption of fruits and vegetables during pregnancy with infant birth weight or small for gestational age births: a systematic review of the literature Mary M Murphy, Nicolas Stettler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.