Hislerin Buluşma Noktası: MÜZİK VE BEYİN

  

Bu yazıyı Khaita Buniatishvili-Suite in B-Flat Major  HWV 434: IV. Menuet parçası eşliğinde okumanızı öneririm 🙂

     Duygularımızı ifade etmenin birçok yolu vardır.Temel olarak konuşmayı tercih etsek de bazen sözlerin,kelimelerin yetersiz kaldığı anlar olur. O zaman herkes farklı farklı alternatiflere başvurur. İşte bu alternatiflerden biri de müziktir.Çünkü o en ilkelinden en okumuş havalı adamına kadar herkesi etkileyen bir iletişim aracıdır. Müziğin evrensel dilinin fark edilişinin, sanat tarihleri ele alındığında çok çok eski tarihlere dayandığını görürüz. Hepimizin bildiği bu evrensel dilin bilimsel  kanıtlanışı nasıl olmuştur? Size bu yazımda kısaca bu eşsiz evrensel dil hakkında yapılan deneylerden bahsetmek istiyorum.

     Dünyanın en ücra köşesinde, en ilkel halde yaşayan kabilelerde bile kendine özgü müzik vardır. Bu konuda Max Planck Enstitüsünden Fritz adlı bir bilim insanının ilginç çalışmaları bulunmaktadır. Kamerun’un kuzeyinde Mafa adlı bir Afrika kabilesine, o güne kadar hayatlarında hiç duymadıkları modern batı  müziğinden enstrümantel birkaç parça dinletti. Bu parçalar üç temel duyguyu (mutluluk,üzüntü ve korku) barındıran parçalardı. Fritz parçaları dinlettiği kabile üyelerinin önüne yüzünde çeşitli duygusal ifadeleri içeren kadın fotoğrafları koydu ve dinledikleri müziğe göre kadın yüzlerinden birini seçmelerini istedi. Ve sonuçlar gösterdi ki duygular  sözlere gereksinim duymadan ahenkli sesler ile yani müzik ile birbiriyle tek ortak noktası aynı cinsi paylaşan canlılar arasında dahi aktarılabiliyordu.Mafa Kabilesi üyeleri parçaları batıdaki insanlar ile aynı şekilde kategorize etmişti.

     Beyin görüntüleme üzerine yapılan yeni çalışmalar da gösteriyor ki müzik ve evrensellik arasındaki ilişkiyi beynimiz ve müzik arasındaki bağda da bulmak mümkün.Normalde beyin görüntüleme sırasında bir iş yapıldığında,beyinde o işi yapmakla sorumlu bölgeyi  renkli bir şekilde görürüz. Aktif kısım dışındaki kısımlar zifiri bir karanlık içindedir. Sadece müzik dinleyenlerin beyni ise görülmeye değerdir. Müzik etkisi gri organımızı adeta bir karnavala,sanatsal bir tabloya dönüştürür.

       Dinlerken herkesi, her şeyi unuttuğumuz ya da tam aksine ilk melodiyi duyduğumuz anda bile bizi bir yere, birine götüren parçalar vardır.Kim bilir belki de beynimizde sessize alınmış bir noktayı harekete geçiriyoruzdur. Bu konuda çalışmalar hala sürüyor. Siz de sevdiğiniz, önermek istediğiniz parçayı yorumlara eklerseniz sevinirim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Hoşçakalıın.

Yazar: Sümeyye İPEK

Editör:Nur Banu OKUR

KAYNAKÇA

Fritz T ve diğerleri (2009). Universal recognition of three basic emotions in music. Curr Biol. 2009 Apr 14;19(7):573-6. doi: 10.1016/j.cub.2009.02.058. Epub 2009 Mar 19.

Rosekranz K ve diğerleri (2007). Motocortical excitability and synaptic plasticity is enhanced in professinonal musicians. J Neurosci. 2007 May 9;27(19):5200-6

Serkan Karaismailoğlu Pia Mater 2. Baskı

7 thoughts on “Hislerin Buluşma Noktası: MÜZİK VE BEYİN

  • 25 Kasım 2020 tarihinde, saat 20:22
    Permalink

    Çok başarılı. Keyif alarak okudum.

    Yanıtla
    • 25 Kasım 2020 tarihinde, saat 21:10
      Permalink

      Beğenmenize sevindim 🙂 Teşekkürler.

      Yanıtla
    • 25 Kasım 2020 tarihinde, saat 21:23
      Permalink

      Müziğin beynimizdeki etkisi,daha önce karşılaşmadığım, çok hoş bir bakış açısıyla yorumlanmış.Oldukça beğendim

      Yanıtla
      • 25 Kasım 2020 tarihinde, saat 22:48
        Permalink

        Güzel yorumun için teşekkür ederim sevgili okuyucum 🙂 <3

        Yanıtla
  • 25 Kasım 2020 tarihinde, saat 20:34
    Permalink

    Müziğin evrenselliğini anlatan çok güzel bir yazı. Chopin’in Nocturne No.20 in C-Sharp Minör parçasını öneriyorum

    Yanıtla
    • 25 Kasım 2020 tarihinde, saat 21:11
      Permalink

      Teşekkür ederiz, çok hoş bir parça <3

      Yanıtla
      • 25 Kasım 2020 tarihinde, saat 23:07
        Permalink

        Hepimizin ortak dili olan müziğin etkisini beynimizde tekrardan güzel bir karnavala dönüştüren keyifli bir yazı.

        Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.