Sevgi Bağımlılığı

Bağımlılık; bir maddenin ruhsal, fiziksel ya da sosyal sorunlara yol açmasına rağmen, alımına devam edilmesi, bırakma isteğine karşılık bırakılamaması ve maddeyi alma isteğinin durdurulamamasıdır.

Bu bağlamda bakıldığında aklımıza gelmeyen bir bağımlılık türünden bahsedeceğiz. Sevgi bağımlılığı. Sevgi kelime anlamı olarak insanı bir kimseye ya da şeye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten içsel duygudur. Ve doğduğumuz andan itibaren çevremizdeki her şey bizim sevgi anlayışımızı şekillendirir. Her değerlendirme ona anlam katar ve onu biraz daha önemli hale getirir. Buna rağmen sevginin bir özü vardır ve bu öz en temel antidepresan yerine geçebilir. Yani sevgi en ucuz ve paylaşılması en kolay ilaçtır.

Tam bu noktada bu sevgi duygusuna eşlik etmeye başlayan bağımlılığın sevgiyi ne derece amacından uzaklaştırdığını şu şekilde değerlendirebiliriz: her ne kadar çocukluğumuzdaki sevginin saf bir sevgi olduğu iddia edilse de tam aksine bu tamamen çocuğun isteklerine dayalı bencil bir sevgidir. Büyüdükçe ve olgunlaştıkça belli nedenler ve mantık temelinde kurulan bağlar insanları yakınlaştırır onların hayata bakış açılarını geliştirir ve sosyalleşme anlamında hayatlarına kendi istedikleri gibi yön vermelerini sağlar. Yani iyileştirici güven verici hayat bağışlayıcıdır. Ancak işin içine bağımlılık girdiğinde artık acı veren bir ilişkiye dönmeye başlar. Acı kaçınılmazdır çünkü sevgi bağımlılığı diğer tüm bağımlılıklar gibi karşıdaki nesneden bekleneni sürekli arttırır. Bunun yanında sağlıklı bir ilişkide olması gereken güven ve sadakat bağımlılıkla beraber azalır ancak kişinin partnerinden ayrılması acı ne kadar artarsa artsın mümkün olmaktan çok ötedir.

Sevgi bağımlılığı içinde olan bir kişi peygamber devesine benzetilebilir. Peygamber develerinin dişileri çiftleştikten sonra erkeklerin kendilerine uzattıkları kafayı kopararak erkeği yer. Eğer her peygamber devesine ilişkideki bir birey rolü atfedersek görürüz ki bağımlı sevgi kişinin kendisinin yok olma ihtimaline rağmen kendine engel olamamasıdır.

Bu duruma patoloji olarak yaklaştığımızda çözümleri için en önemli noktanın farkındalık olduğu söylenebilir. Genelde temeli çocukluk çağına dayanan ve bakım verenin nasıl bakım verdiği ile ilgili olan sorunların ilk önce fark edilmesi daha sonra gerekirse bir terapist yardımı ile terapiye başlanması tedavinin en önemli aşamasıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.