SOĞUK HASTA EDER Mİ?

İnsanların hastalanmaları için virüslere maruz kalmaları gerekmektedir. Texas Children’s Pediatrics’in baş tıbbi sorumlusu Dr. Stan Spinner’ın tanımı gereği “Soğuk algınlığı viral bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Bu nedenle ne virüs ne soğuk…” dedi ve ekledi “Soğuk algınlığına neden olabilecek çok sayıda virüs var. Bu yüzden hayatımız boyunca yüzlercesini yakalanıyoruz.”
Dr. Spinner, insanların soğuk havayı soğuk algınlığı ile ilişkilendirme eğiliminde olduklarını ancak bunun bir neden-sonuç bağlantısı olduğu anlamına gelmediğini de söyler. “Nezleye neden olan bu virüsler, kış aylarında hakim oluyor.” diye de ekler.
Dr. Spinner, evdeki ısıtma ve nemin de kış sağlığında rol oynayabileceğini söylüyor. Evi sıcak tutmak için ısıyı çalıştırmak da evi kurutur ve sinüslerimizi de kurutabilir. Nazal mukus akışınız iyi olmadığında, bağışıklık sisteminin virüse karşı çalışması daha zordur.” diyor.
Araştırmalar ayrıca, düşük iç ortam neminin grip bulaşmasını artırabileceğini düşündürmektedir. Örneğin; yüksek nemde, hapşırıkla dışarı atılan grip virüsleri su moleküllerine tutunma eğilimindedir ve yeni bir enfeksiyonu tetiklemeden önce havadan düşebilir. Kuru bir odada, bu grip virüsleri genellikle bir sonraki kurbanlarına ulaşana kadar havada süzülmeye devam eder.
Soğuk olmanın bağışıklık sistemini zayıflatabileceğini ve bizi bu virüslere karşı daha savunmasız hale getirebileceğini öne süren bazı dağınık laboratuvar çalışmaları da vardır. Viroloji profesörü ve ortak yazar Dr. Prasert Auewarakul; 2017’de yapılan bir araştırma, soğutulmuş bağışıklık hücrelerinin en azından bir laboratuvar kabında virüslerle savaşmada daha az etkili olduğunu ve “virüsün bulaşmasını kolaylaştırdığını” buldu.
Diğer araştırmacılar tarafından 2005 yılında yapılan bir çalışmada; ayakları günde 20 dakika soğuk suda ıslatılan üniversite öğrencilerinin hastalanma olasılığı, soğuğa maruz kalmayanlara göre daha yüksekti. Auewarakul; fare hücrelerinde yapılan araştırmaların, soğuk algınlığı virüsü olan rinovirüsün soğuk havalarda daha hızlı çoğaldığını gösterdiğini de sözlerine ekledi.
Yani, insanların hastalanmaları için virüslere maruz kalmaları gerekmektedir. Soğuk hava da sadece bir dış ortam koşuludur.

Yazar: Senanur Gülce
Editörler: İdil Altıntaş, Hilal Türkan

https://www.nytimes.com/2018/02/23/well/can-being-cold-make-you-sick.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.