TOURETTE SENDROMU HAKKINDA BİLİNÇLENELİM

Tourette sendromu, adını Fransız bir doktor olan Gilles de La Tourette’den alır. Nörolojik bir rahatsızlık olan bu sendrom kalıtsaldır. Tourette sendromunun oluşum nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte beynin bazal gangliyonundaki çeşitli sorunlardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Dopamin nörotransmitteriyle de bağlantısı olduğu sanılmaktadır.

 Tourette sendromuna sahip bireyin gösterdiği başlıca belirtiler şunlardır:

  • Düzenli olmayan aralıklarla meydana gelen çeşitli tikler
  • Ani hareketler
  • Diş gıcırdatma
  • Kafa sallama
  • Kaş, göz, burun oynatma ve çeşitli yüz hareketleri
  • Boyun çevirme
File:The Nose 9 2013.jpg

Oluşan tikler istemsizdir ve kendiliğinden oluşur. Belirtileri küçük yaşlarda ortaya çıkmaya başlasa da kendini en çok ergenlik döneminde gösterir. Stres, heyecanlanma gibi durumlarda artış gösterir. Ergenlik dönemiyle artması da bu nedenle mantıklıdır. Ergenlik dönemin sonunda sendromun belirtileri azalma gösterebilir fakat genelde hayat sonuna kadar devam eden kronik bir hastalıktır. Birey tarafından kontrol edilmesi mümkün değildir ve çeşitli tetikleyici unsurların etkisinde görülme sıklığı artar.

Tourette sendromuna sahip bireyler genelde çevresini iyi gözlemleyen, bilinçli ve zeki bireylerdir. Bunlara ek olarak özgüvensizlik, alınganlık gibi özellikler sendromu taşıyan bireylerde gözlemlenebilir. Bu bireyler başka insanlarla iletişime geçerken zorlanabilir ve gerekmediği sürece iletişime geçmemeyi tercih edebilirler.

Bu bireylerin toplum içerisinde kendini rahat hissetmesini sağlamak için toplumun bilinçlenmesi şarttır. Oldukça doğal ve istemsiz bir şekilde kendisini gösteren sendromun belirtileri, çevresel tepkilerin bireyi olumsuz etkilemesiyle tetiklenebilir ve sıklığını artırabilir. Yaşadığı bu kötü deneyimle Tourette sendromuna sahip bireylerde sosyal fobi oluşabilir. Bunu önlemek ve sendroma sahip bireyleri desteklemek için bu konuda yapılan çalışmalar ve toplum bilinci artmalıdır.

Tourette sendromunu taşıyan bireyler ani gelişen ve kontrol edemedikleri tikleri bazı alışkanlıklar sayesinde azaltabilir. Odak seviyesinin yüksek olması gereken sanatsal aktiviteler, çeşitli spor dalları sendromlu bireylere yardımcı olmaktadır. Hatta Tourette sendromuna sahip bireylerin büyük bir çoğunluğu çizim, şarkı söyleme ya da çeşitli spor alanları gibi aktivitelerde bulunmaktadır.

15 Mayıs- 15 Haziran tarihleri arası ‘’Tourette Sendromu Farkındalık Ayı’’ olarak belirlenmiştir ve bu tarihler arasında bilinçlenme ve bilinçlendirmeye yönelik etkinlikler düzenlenmektedir.

Bu sendrom, aslında bireyin yaşamının devamını etkilemez. Psikolojik ve sosyolojik etkileri bireylere daha büyük etkiler yaratır. Tourette sendromuna sahip ünlülere de birkaç örnek verebiliriz:

  • Billie Eilish
  • David Beckham
  • Mozart
  • Dash Mihok

KAYNAKÇA VE İLERİ ARAŞTIRMA İÇİN:

  • ‘’Clinical effectiveness and patient perspectives of different treatment strategies for tics in children and adolescents with Tourette syndrome: a systematic review and qualitative analysis’’ Chris Hollis, Mary Pennant, José Cuenca, Cris Glazebrook, Tim Kendall, Craig Whittington, Sarah Stockton, Linnéa Larsson, Penny Bunton, Suzanne Dobson, Madeleine Groom, Tammy Hedderly, Isobel Heyman, Georgina M Jackson, Stephen Jackson, Tara Murphy, Hugh Rickards, Mary Robertson and Jeremy Stern: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK338526/pdf/Bookshelf_NBK338526.pdf

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.