İsrail’deki Kitlesel Covid-19 Aşılamasının Ölüm Oranına Etkisi

Aralık 2020’de, İsrail Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının kitlesel büyük kitleler halinde uygulanması kampanyasına başladı. Fakat yetişkin insanların kitlesel aşılanmasına rağmen henüz sürü bağışıklılığı kazanılamadı. Dahası aşılama kampanyasının başlamasından bir süre sonra, İsrail hükümeti önlemleri (maske, sosyal mesafe, seyahat kısıtlamaları, …) gevşetti.

Aşılama başladığından beri ilk öncelik aşılamada yaşlılara öncelik gösterildi ve farklı etnik-dinsel gruplara aşılama kampanyasına dahil edilmedi bu yüzden aşılamanın toplam nüfus içerisinde koruyuculuğu tehlikeye girdi.

Bilim insanları, yedi aydan daha kısa sürede %90’nının aşılandığı gruplarda 70 yaş üstü insanların ölüm sayısını tahmin ettiler. Bu çalışmalar coronavirüs 2 (SARS-Cov-2)’nin delta varyantının yayılmasından önce yapıldı.

Çalışma sonunda bu aşılama kampanyasında beklenenden daha az insan hayatını kaybetti. Başka bir deyişle yaşlı insanların %90’nının aşılanması, bu insanlar arasındaki Coivd-19 kaynaklı ölümleri azaltmada etkisinin beklenenden daha fazla olduğu anlaşıldı.

Bilim adamlarının tahmin ettiği gibi, vaka ve ölümler arasında Covid-19’un delta varyantına rastlanmadı. Bu yüzden aşılamanın delta varyantında etkili olacağı hala belirsiz.

Kaynakça

The effect of mass vaccination on COVID-19 mortality in Israel (news-medical.net)

How many lives do COVID vaccines save? Evidence from Israel | medRxiv

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.