ALİCE HARİKALAR DİYARINDA SENDROMU (AWS)

AWS,kişinin zaman, mekan ve vücut algısını kaybetmesidir.

Alice Harikalar Diyarında Sendromu (AIWS), ilk olarak  1955 yılında İngiliz psikiyatrist John Todd (1914-1987) tarafından Alice Harikalar Diyarında kitaplarında anlatılan garip deneyimlerin edebi önerisi üzerine bildirilen vücut şemasının ve zaman deneyiminin çarpıtılmasıyla karakterize algısal bir hastalıktır. Adını Lewis Carroll’un tanınmış çocuk kitabı  Alice Harikalar Diyarı’ndan almıştır.

Bu sendromu tanımlayan ilk kişi Todd değildi. Birçoğu daha önce histeri literatüründe genel nörolojide ve I. ve II. Dünya Savaşlarından sonra oksipital yaraları olan askerlerdir.  Ayrıca, 1933 ve 1952’desırasıyla Coleman ve Lippman ismini bir eş anlamlıya dönüştürmeden de olsa, bu semptomlarla Alice Harikalar Diyarı’ndaki deneyimleri arasında zaten bir karşılaştırma yapmıştı. Lippman aynı zamanda Alice’in yaşadığı bedensel değişimlerin vücut şeması yanılsamalarından esinlenilebileceğini öne süren ilk kişi oldu. Carroll (İngiliz matematikçi Charles Lutwidge Dodgson’un takma adı (1832-1898) migren almış ve günlükleri saldırılarının bazen işitsel olaylardan önce geldiğini gösteriyor. Bununla birlikte tarihçiler Lippman’ın hipotezini yetersiz bulduğunu düşünüyorlar çünkü günlükler Dodgson’un kitabını yazmadan önce herhangi bir işitsel olay yaşadığını gösteremedi. Alternatif bir hipotez, Dodgson’un halüsinojenik mantar Amanita muscaria hakkında bilgi sahibi olduğu ya da belki de deneyimlediğidir .  Olayların kesin gidişatı ne olursa olsun, Harikalar Diyarında Alice ile birlikte Dodgson, hekimlere kitabın hedef kitlesine olduğu kadar çekici gelen bir karakter yarattı. Ve Todd, adını benimseyerek, şimdiye kadar birbirlerinin izole edilmesinde açıklanan bir grup semptom için unutulmaz bir takma isim seçti.

GÖRSEL: AMANİTA MUSCARİA

60 yıllık göreceli belirsizlikten sonra AWS  dikkat çekmeye başladı. Bu ilgi kısmen, fonksiyonel görüntüleme teknikleri yardımıyla semptomlarına aracılık etmekten sorumlu beynin ağlarını keşfetme olasılığından dolayıdır. AWS semptomlarının, şizofreni spektrum bozukluklarında ve diğer halüsinasyon sendromlarındakinden önemli ölçüde farklı olan hem tanısal hem de terapötik sonuçları vardır.  

Bu hastalığın semptomlarının birbirleriyle ortak yanları, halüsinasyonlar veya yanılsamalar yerine duyusal algının çarpıtmalarını oluşturmalarıdır. Halüsinasyonlar, dış dünyadan uygun bir uyaran olmadığında, ses üretimi olmadığında duyulan bir ses veya orada bulunmayan bir kedi gibi algılanan algılardır. İllüzyonların dış dünyadaki bir kaynağı vardır yanlış algılanmış veya yanlış yorumlanmış olsa da. Bu nedenle, geçen trafikte dronda müzik duyulabilir ve rüzgârda hareket eden bir perde davetsiz misafir için yanlış olabilir. İllüzyonlar gibi, çarpıtmalar duyusal gösterimlere dayanır, ancak duyusal girdi görüntüsünün son derece spesifik yönlerinde oldukça belirgin değişiklikler gösterir. Örneğin, tüm düz çizgiler dalgalı (dismorfopsi), tüm dikey çizgiler eğimli (plajiyopsi), hareketli nesnelerin tümü (ktoptopya) veya tüm gözler doğal olmayan büyük (prosopometamorfopsi) olarak algılanabilir.  Dikkat çekici bir şekilde, en sık görülen distorsiyon tipleri olduklarını ve aynı zamanda en iyi bilinen ve bu yüzden çalışılanlar olduklarını gösterebilecek olan literatürde (sırasıyla tüm hastaların% 58,6 ve% 45,0’ında) mikropsi ve makropsi en çok tarif edilmiştir.

En sık AIWS semptomlarının süresi, çoğunlukla dakikalar ila  günler arasında kısa olma eğilimindedir ; Bununla birlikte, semptomlar ayrıca yıl boyunca devam edebilir veya hatta ömür boyu olabilir.Dikkat çeken bir detay bir nesne üzerinde bir görsel sabitlendikten sonra, metamorphopsias bazen dakika saniyelik bir aradan sonra ortaya çıkabilecek olmasıdır. Bu geçici gecikmeden sonra, nesneler çarpık bir şekilde algılanır ancak gecikme sırasında algısal süreç bozulmaz. Tarihsel literatürde bu fenomen, serebral astenopinin (yani algısal sistemin alışılmadık bir yorgunluğunun) bir işareti olarak açıklanmıştır .

Belirtiler, diğerleri arasında askemati ve dismetropiyi içerebilir. Bu sendromun birçok farklı etiyolojisi vardır; Ancak EBV enfeksiyonu çocuklarda en sık görülen nedendir, migren ise yetişkinleri daha sık etkiler. Birçok veri, özellikle çocuklarda, birçok hastada aura veya migren eşdeğeri olarak düşünülebilecek migren ve AIWS arasında katı bir ilişkiyi desteklemektedir. Bununla birlikte, AIWS’nin anatomik ilişkisi olduğu görülmektedir. Nörogörüntülemeye göre, temporoparietal-oksipital carrefour (TPO-C) birçok AIWS semptomu geliştirmek için anahtar bölgedir. 

Kısaca, AIWS semptomları görsel-uzamsal ve somatosensör bilgilerin entegre edildiği TPO-C’nin değişmesine bağlıdır. Bu beyin bölgelerinde meydana gelen değişiklikler dismetropinin birlikte oluşmasına ve vücut şeması bozukluklarına neden olabilir. Görüşümüze göre literatürde bildirilen diğer semptomların birlikteliği, farklı etiyolojilere ve net tanı kriterlerinin olmamasına bağlı olarak değişebilir.

AWS, erkekleri kızlardan daha sık etkileyen çocukluk çağı hastalığıdır ve sonrasında hastaların üçte birinde “metamorfoz” ve migren gelişebilir.

AIWS Etiyolojileri

  • Baş ağrısı
    • Migren
    • Karın migren
    • Baş zonklaması
    • Gerilim tipi baş ağrısı
    • HANDL: Beyin omurilik sıvısı lenfositozlu geçici baş ağrısı ve nörolojik defisit sendromu
  • Epilepsi
  • Bulaşıcı hastalıklar
  • Serebrovasküler hastalıklar
  • Diğer organik beyin hastalıkları
  • Psikolojik bozukluklar
  • İlaçlar

Tedavi ve Prognoz

Klinik olmayan ve klinik AIWS olgularının çoğu iyi huylu olarak kabul edilir bu nedenle semptomların tam remisyonunun bazen kendiliğinden ve diğer durumlarda uygun tedaviden sonra alınabileceği düşüncesindedir. Bununla birlikte altta yatan kronik bir durumu olan (migren ve epilepsi gibi) klinik vakalarda, semptomlar hastalığın aktif evreleri ile uyumlu olarak nüksetme eğilimindedir ve ensefalit vakalarında prognoz değişebilir.

Sonuç olarak, tedavi etme ihtiyacı dikkatli bir değerlendirme, mümkün olan çeşitli temel koşulların doğal seyri hakkında uygun bilgi ve hastaya hangi koşullar altında hangi terapötik maddelerden bekleyeceğinin dikkatli bir şekilde açıklanmasını gerektirir. Çoğu durumda güvence yeterli olacaktır. Ne zaman bir tedavi yararlı ve gerekli görüldüğü zaman, altında yatan şüpheli durumu hedef alması gerekir. Klinik pratikte bu çoğunlukla antiepileptik, migren profilaksisi, antiviral ajan veya antibiyotik reçetesini içerir. Literatür, antipsikotiklerin nadiren reçete edildiğini göstermektedir ve çoğu durumda etkinlikleri marjinal olarak kabul edilir. Ayrıca, psikoz hastalarında çarpıtmalar eşlik eden semptomlar olarak görüldüğünde, epileptik aktivite eşiğini düşürme potansiyeli nedeniyle, bazen antipsikotikler tarafından uyarılma veya ağırlaştırılma olasılığını göz önünde bulundurmak önemlidir.

Sınırlamalar

AIWS’nin vaka tanımlarının sayısı özellikle sendromun ciddi şekilde teşhis edilmediği ve bireysel semptomların sistematik olarak ihmal edilebileceği gerçeğini göz önüne alarak küçüktür.

ÖZETLERSEK..

AIWS, halüsinasyonlar veya yanılsamalar yerine algısal çarpıtmalarla karakterizedir ve bu nedenle şizofreni spektrumundan ve diğer psikotik bozukluklardan ayırt edilmesi gerekir

AIWS belirtileri geçici olduğunda ve herhangi bir başka patolojiyle ilişkili olmadığında, semptomların kendilerinin zararlı olmadığına dair güvence vermek yeterli olabilir

Bilinen etiyolojilerin geniş spektrumuna ve iyileştirilmiş sonuç beklentisine dayanarak, diğer patolojiler olsun veya olmasın majör sıkıntı veya fonksiyon bozukluğuna neden olan semptomların yeniden oluşmasını ele almak için yardımcı araştırmalar öneriliyor

Klinik vakalarda tedavinin altta yatan koşullara yönlendirilmesi gerekir

KAYNAKÇA

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4909520/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5223006/
  3. https://www.pediatricneurologybriefs.com/articles/10.15844/pedneurbriefs-28-10-3/
  4. Millichap, JG ve Millichap, JJ, 2014. Alice Harikalar Diyarı Sendromunda Belirtileri ve Etiyolojileri. Pediatrik Nöroloji Özetleri , 28 (10), s.75-76. DOI: http://doi.org/10.15844/pedneurbriefs-28-10-3
  5. https://cp.neurology.org/content/6/3/259

Ayça Sonay KARA

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilim ve Tıp Topluluğu (UFBTT) Başkanı

2 thoughts on “ALİCE HARİKALAR DİYARINDA SENDROMU (AWS)

  • 18 Ağustos 2019 tarihinde, saat 20:28
    Permalink

    Çok güzel bir yazı olmuş. Bilmediğim bir hastalıktı. Ileriye dönük olarak öğrenmem iyi oldu. Teşekkür ediyorum.

    Yanıtla
  • 20 Ağustos 2019 tarihinde, saat 09:43
    Permalink

    İlgi çekici ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Konu başlık ve resimler çok dikkat çekici yeni bir hastalık öğrenmiş olduk. Teşekkür ederiz. Emeğinize sağlık

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.