ÇAĞ BAŞLATAN KEŞİF: PENİSİLİN
Tıp, sağlığı koruyan sanat ve bilimdir; hastalıkların ve yaralanmaların önlenmesi ve tedavisini içerir.
Bugün tıp hakkında bildiklerimiz binlerce yıldır insanlar tarafından yapılan birçok keşfin sonucudur. Bazı keşifler yeni bir çağı başlatabilecek düzeydedir.
Penisilin, 1928 yılında Londra’da Alexander Fleming tarafından Penicillium notatum adlı küfte keşfedilen antibiyotiktir. Penisilin keşfiyle Antibiyotik Çağı başlar.
Penisilin bakterilerin neden olduğu birçok enfeksiyonun tedavisinde kullanılır. Zatürre, akciğer iltihapları, kulak enfeksiyonları, böbrek ve mesane iltihapları, cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar, deri enfeksiyonları, kemik ve eklem iltihaplanmaları penisilinle tedavi edilen başlıca hastalıklardır.
Enfeksiyon sürecinin henüz az bilindiği ve küçük bir sıyrığın ölümcül kan zehirlenmesine yol açabildiği bir dönemde Fleming’ in buluşu bir dönüm noktası oluşturdu. Bu süreç Yakın Çağ’da Fleming’in penisilini keşfedene kadar yaşandı.
Fleming deneylerini daha sonra da sürdürdü fakat penisilini bakteriyel hastalıklarda kullanılabilir bir ilaç hâline getiremedi. 1928’ten on yıl sonra Oxford Üniversitesi’nden Howard Florey ve Ernst Chain yönetimindeki patoloji grubu penisilinle ilgili çalışmaları yeniden başlattı. 1939 yılında penisilin adındaki etkin madde saflaştırıldı. Deneyler sonucunda penisilinin tedavi özelliği kesinlik kazandı.
İlk defa 1941 yılında salgın ve enfeksiyon hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başlanan penisilin İkinci Dünya Savaşı boyunca yoğun olarak kullanıldı. Bu sayede savaş sırasında enfeksiyondan ölenlerin sayısı büyük miktarda azaldı.
Bu süreci yazar Steven Otfinoski “Hastalığın Penisilinle Fethi: Alexander Fleming” kitabı ile penisilin keşfinin tıp devrimi haline gelişini ve insanlığa uzun süre yeni bir umut verişini yazdı.
Peter Hoar, “Breaking the Mould” filmi ile devrim yaratan bu keşfin sürecini sinemaya yansıtıyor. Tıbbın değişmesine neden olan penisilinin anlatıldığı film dönemin enfeksiyon zorluklarına karşı çaresizliğini göstermektedir.
Kaynakça:
https://sarkac.org/2019/06/
content://media/external/downloads/32059
https://www.beyazperde.com/filmler/film-231130/
Binlerce insanı kurtaran bir buluş, çok güzel