Tıp Temalı 5 Biyografik Film Önerisi



Herkese merhabalar! Karantina sebebiyle evlerimizde bol vakit geçirdiğimiz bu zamanlarda uzun zamandır izlemek istediğim birkaç filmi bitirdim ve beğendiklerimi sizlerle de paylaşmak istedim.

Bu yazıda tıp temalı 4 biyografik film ve 1 mini dizi önerisinde bulunacağım. Biyografik film, dizi ve kitapların insanların daha önce yaşadıklarından ders çıkarmamız açısından önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyorum. Umarım bu liste sizin için de ilham verici olur.

Hazırsanız başlayalım!

1.Something the Lord Made/Tanrıyı Oynayanlar (2004) (film)

Something the Lord Made (2004)
Kaynak: https://images.app.goo.gl/NLgGSJLVaMzJbqFY8

Büyük Buhran sırasında başlayan, cerrah Alfred Blalock ile siyahi asistanı Vivien Thomas’ın 34 yıllık ortaklıklarının hikayesi. İlk başta hademe olarak işe alınan Thomas, el becerisi ve kardiyolojiye duyduğu ilgi sayesinde Cerrah Blalock’un araştırmalarının önemli bir parçası haline geliyor. Ancak dönemin ırkçı yaklaşımı Thomas’ı oldukça zorluyor. Kapalı kapılar ardında sorunsuz yürüyen bu ortaklık ilişkisi, beyazların hüküm sürdüğü kapıların ardında tam bir mücadeleye dönüşüyor.

Film Özeti: BeyazPerde

Kardiyoloji dersleri gören herkes eminim ki Fallot tetralojisini ve Blalock-Thomas-Taussig şantını duymuştur. Geçmişte cerrahinin, John Hopkins Üniversitesi’nin, ırkçılığın ve bir araştırmacı olmanın nasıl bir şey olduğunu deneyimlemek isterseniz bu film size göre.

Not: Her şey bir yana, baş rolde Alan Rickman’ın yer alması da beni bu filmi izlemeye itmişti 🙂

2.Gifted Hands: The Ben Carson Story/Yetenekli Eller: Ben Carson Hikayesi (2009)(film)

Gifted Hands: The Ben Carson Story (2009)
Kaynak: https://images.app.goo.gl/vWpLca4gB7nefEnG7

Bir başyapıt adayı film. Filmde bir çocuğun hayatını kurtarmaya çalışan bir cerrahın başarı ve kayıp yönündeki düşünceleri seriliyor. Umudun hâlâ var olduğu ancak ölmediği tek yerden bahsediliyor…

Film Özeti: sinemalar.com

Beyin cerrahı Ben Carson’ın hayat hikayesini anlatan bu film yine Johns Hopkins Üniversitesi’nde geçiyor. Bu filmi benim için değerli yapan şey “özel olmayan” bir çocuğun emek ve özveriyle alanında öncü bir cerraha dönüşmesiydi.

Bu filmde anlatılan cerrah hâlâ hayatta ve hakkında birçok belgesel çekilmiş, film sonrasında ilginizi çekerse araştırabilirsiniz.

3.You Don’t Know Jack/Doktor Ölüm (2010)(film)

You Don’t Know Jack (2010)
Kaynak: https://images.app.goo.gl/SHNfi3i7H1JykKSHA

Gerçek olaylara dayanan bir hikayeden uyarlanan ve televizyon kanalı HBO tarafından çekilen film, iyileşme umudu kalmayan hastaların ölmesine yardım ederek kamuoyunun gündemine oturan, ‘ölüm meleği’ lakaplı meşhur Doktor Jack Kevorkian’ın hayatını anlatıyor.

Film Özeti: BeyazPerde

Bu filmin adı ilk olarak geçen sene Etik derslerimizde geçmişti. Film, yasalara karşı gelerek ötenazi yapan bir doktoru anlatıyor. Etik ikilemler üzerine düşündüren bir film. Belirtmeliyim ki ben de henüz bu filmi izleyemedim fakat her yerde çok önerildiği için listeye eklemek istedim.

Çoğu insan bu filmin Al Pacino’nun en iyi filmi olduğunu iddia ediyor, aktörün bu filmdeki performansıyla Primetime Emmy, Golden Globe ve Screen Actors Guild ödüllerini aldığını göz önünde bulundurmak gerek.

4.A Young Doctor’s Notebook/Genç Bir Doktorun Anıları (2012-2013)(mini dizi)

A Young Doctor’s Notebook (2012-2013)
Kaynak: https://images.app.goo.gl/TkZp3HJcK8Mp1NqD8

Mikhail Bulgakov’un hikayelerinden uyarlanan dizi, dört bölümden oluşuyor. 1900’lerin başlarında bir köyde doktorluk yapan Vladimir Bomgard’ın hikayesini izleceğimiz dizide, modern çağa henüz hazır olmayan bu köyde, eski kafalı hastaları tedavi etmeye çalışan Doktor Bomgard’ın diğer taraftan da kendi kariyeri ile ilgili yaptığı planlara tanık olacağız. Dizinin başrollerinde Daniel Radcliffe ve John Hamm yer alıyorlar.

Kaynak: BeyazPerde

Blogu düzenli olarak takip edenler “Tıp Temalı 5 Kitap Önerisi” adlı yazımda bu diziyi çekerken ilham alınan “Genç Bir Doktorun Anıları” isimli kitabı önerdiğimi hatırlıyordur. Bu kitabın, Mikhail Bulgakov’un genç bir doktor olarak yaşadıklarını anlatan bir otobiyografi olduğu iddia edildiği için dizi için de biyografik olduğu söylenebilir.

Öncelikle bu dizi 2 sezondan ve toplamda 8 bölümden oluşuyor. Her bölüm 20 dakika civarı olduğundan çok hızlıca bitirebiliyorsunuz. Bugün 1.sezonu bitirdim ve hemen sizinle bu müthiş diziyi paylaşmak istedim.

Tıp fakültesinden dereceyle ve 15 tam notla mezun olan genç bir doktorun zorunlu hizmette yaşadıklarını, teorikle pratik arasında dağlar kadar fark olduğunu anlatan dizi, İngilizlerin “kara komedi” türünde ne kadar başarılı olduğunu bir kez daha kanıtlıyor bence. Dizinin baş rolleri Daniel Radcliffe genç doktoru canlandırırken John Hamm bu genç doktorun yaşlanmış hâlini canlandırıyor. İzlemenizi şiddetle tavsiye ettiğimden bu diziyi de bu “film” listesine almak istedim.

5.Patch Adams (1998)(film)

Patch Adams (1998)
Kaynak: https://images.app.goo.gl/VhDYieRJWAvxQ2Lf6

Patch Adams, hayatın herkese biraz takdim ettiği dertlerden pek de nasibini almamış olan bir adamdır. İyimserliği öyle bir noktadadır ki, bu, etrafındakileri rahatsız etmektedir. Günün birinde tıp fakültesindeki hocalarından biri sinirli bir tavırla palyaço olmasını önerir. Patch Adams buna sıcak bakar. Ancak öğrenim gördüğü okulu bitirerek bir doktor olmayı da istemektedir. Patch, birçok unvana aynı anda sahip olacağı ilginç bir yolculuğa çıkmak üzeredir. Robin Williams’ın başarılı oyunu ile takdir topladığı filmin yönetmen koltuğunda daha sonraları Bruce Almighty ile daha fazla tanınacak olan Tom Shadyac oturuyor.

Film Özeti: BeyazPerde

Herkesin bildiği bir film olmasına rağmen izlemeyenlerin olabileceğini düşünerek listeye ekledim. Her şeyden önce bir doktorun hastalarıyla eğlenmesi, onlara değer vermesi gibi temel noktalara parmak basan bir film.

Filmde bahsedilen Hunter Doherty “Patch” Adams hâlâ yaşıyor ve bir aktivist olarak sağlık sistemini iyileştirmeye çalışıyor. Gerçekten ilginç bir hayat hikayesi var, okumanızı öneririm.

Robin Williams ve gerçek “Patch Adams”
Kaynak: https://images.app.goo.gl/YdtXbSwv7UYVLdaJA

Umarım bu listede ilginizi çeken bir film bulmuşsunuzdur, gelecek ay görüşmek üzere!

#evdekal ve #filmizle



Berra Kurtoğlu

Tıp öğrencisi & Turkish Medical Student Journal'da editör

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.