NETTER, TIPTAN VAZGEÇİP RESSAM OLSAYDI DAHA MI İYİYDİ?

Bulunduğunuz konum ve içinde yaşadığınız hayat şartları ne olursa olsun; tutkularınızla doğru orantılı olarak yetenekleriniz, baskın yönleriniz ve ilgi alanlarınız sizi devamlı kendi peşinden sürükleyecek ve sizin peşinizi de asla bırakmayacaklar. Sizi adeta bir mıknatıs gibi çekecekler. Bu durumda sizin neye nasıl yöneldiğiniz ve doğal eğilimleriniz ile hayat şartlarınızı harmanlayabilmekteki başarınız geleceğinizi belirleyecek. Yöneliminiz olan mesleği icra etmediğinizi düşünüyor ve bu yüzden özgün eserler ortaya koyamayacağınıza mı inanıyorsunuz? Bu durumda mesleğinizi bırakıp ilgilerinize mi yöneleceksiniz yoksa daha zor olanı yapacak yani çok ilgilendiklerinizle az ilgilendiklerinizi birleştirip olmayan harikaları mı üreteceksiniz? Günümüzde çok fazla disiplini aynı anda yürütmek başarısızlık getiriyor, tek bir disiplinle uğraşmanın ise pek bir faydası ve değeri kalmadı. Bunu bir yazılımcı ile bir tıpçının birlikte çalıştığı laboratuvarlardan biliyoruz. Buradan hem doktor hem mühendis olmalıyız sonucu çıkarılmamalıdır. ”Sahip olduğumuz cevherleri mesleğimizle birlikte işlemek gerekir.” sonucuna varılmalıdır. Bu yüzden ben yeteneklerin mesleklere yedirilmesi taraftarıyım.

Bu yazıda, doğuştan gelen yeteneklerini mesleğinin her bir konusuna yedirip bilim dünyasına harika sanat eserleri vermiş, bunu yaparken de para kazanabilmeyi başarabilmiş bir sanatçı doktor ile , Frank Henry Netter ile tanışacağız.

Netter 1906’da Manhattan’da doğdu ve erken yaşta sanata yöneldi.  New York’ta büyürken diğer çoçuklarla top oynamak yerine Metropolitan Sanat Müzesi’ni ziyaret etmeyi tercih ederdi ve Velasquez, Sargent ve diğer ustaların resimlerinde kendini kaybediyordu. İnsan formuna olan ilgisi artmaya başladığında, insanların nasıl göründüğünü, nasıl hareket ettiklerini ve vücutlarını nasıl konumlandırdıklarını yakından gözlemlemeye başladı. Bu fiziksel nüansları yakalama yeteneği daha sonra çalışmalarının imzası haline geldi.


“Resimdeki kişiyi her zaman yaşayan bir hasta gibi, uygun yüz ifadesi ve benzerleriyle yapmaya çalıştım. İnsanın uğraştığımız bir makine olmadığını gösterebilmek için.”
“Bu hastaları tedavi ederken bir televizyon setini tamir etmiyoruz.” 

Frank H. Netter


https://web.archive.org/

Liseyi prestijli bir yer olan Ulusal Tasarım Akademisi’nde okudu. Daha sonra New York City College’da okulun yıllığı için portreler ve karikatürler çizdi ve yazlarını Catskills’deki bir otelde tasarımcılık yaparak geçirdi. Ebeveynlerinin doktor olma çağrısına rağmen başarılı bir ticari sanatçı oldu.
Ancak Netter’in annesi oğlunun sanatçı olmasını hiçbir zaman desteklemedi . Sanatçıların bohem yaşam tarzının onu mahvedeceğine inanıyor ve bir doktor olmasını istiyordu. Annesinin isteği üzerine,
1927’de sanat kariyerinden vazgeçti ve New York Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kaydoldu.
Sınıf arkadaşları boş zamanlarında sınavlara çalışırken Netter, Bellevue Hastanesinde çizecek bir şeyler arıyordu. Dersleri dinlerken bir yandan da eskizler çiziyordu.

“Konularımı çizerek en iyi öğrenebileceğimi buldum. Çizimlerimi kendimi eğitmek için kullandım.”


https://web.archive.org/

Hocaları Netter’in eşsiz yeteneğini fark etti. Ders kitaplarını ve araştırma kağıtlarını kendileri ile paylaşması için ona çalışma ve staj imkanı tanıdılar. Yeteneği onun peşini bırakmadı ve okurken bir yan kariyer yapmasını sağladı.

Daha sonra Manhattan’daki özel kliniğinde sürdürdüğü cerrahi uygulamalarını bıraktı çünkü kızınında söylediği gibi Netter’in samur fırçasına olan ilgisi neşterine olan ilgisine ağır bastı. Netter 1934’te son hastasını gördü ve kendini tamamen tıbbi illüstrasyona adadı.
Yaptığı portreler ve vücut parçalarının benzersiz çizimleri ilaç şirketlerinin kayıtsız kalamayacağı bir canlılığa sahipti.
Netter’in ilaç şirketleri ile yaptığı çalışmalar, tıp sanatçısı olarak kariyerini ileri bir noktaya taşıdı ve tanınmasını sağladı.

Netter’in CIBA ( Ciba Specialty Chemicals) ile işbirliği, dünyanın dört bir yanındaki uzmanlarca tanınan ve ilgi gören tıbbi sanat koleksiyonunun üretilmesiyle sonuçlandı. Eserleri, tıbbi kavramların öğretiminde illüstrasyon kullanımının en güzel örnekleri arasında yer aldı. Netter tarafından yaratılan 20.000’den fazla resimin büyük bir bölümünü içeren  13 kitaplık ‘Netter Medikal Çizimler Koleksiyon’u, şimdiye kadarki en ünlü tıbbi çalışma koleksiyonlarından biri haline geldi. Netter’in kendi başarısının zirve noktası olarak gördüğü ve
“Sistine Şapeli” adını verdiği eseri ”Netter İnsan Anatomi Atlası” ilk kez 1989’da yayınlandı ve günümüze kadar 11 dile çevrildi. Dünya genelinde binlerce tıp ve sağlık öğrencisinin tercihi haline geldi ve en fazla satılan anatomi atlası oldu. Bu yüzden ”Netter” ismi ve eserleri yılları aşıp günümüz tıp öğrencilerine kadar ulaştı. Bütün bu çalışmaları onun ”Tıbbın Mikelanjı” olarak anılmasını sağladı.

Onun çizimlerini incelediğimde organdaki veya hücredeki bir işleyiş bozukluğunu resmetmenin yanında, hastalıkları insanların mimiklerine de özenle işlediğini gördüm. Kalp krizi geçiren bir amcayı, dengesini sağlayamayan bir adamı, kolu çıkık bir çoçuğu, şizofreni bir kadını veya buhran içindeki bir depresyon hastasını ve daha birçok dertli insanı onun çizimleri sayesinde yüzünden tanıyabilirsiniz. Bir hastayı anlayabilmek ve hissedebilmek için onunla karşılaşmanız gerekmez. Kanlı canlı Netter’in çizimlerinden size bakıyorlar işte…

Netter’in sıradışı çizimlerini kategoriler halinde netterimages.com adresinden bulabilirsiniz. Aşağıya benden bir örnek bıraktım:)
https://www.netterimages.com/major-depression-unlabeled-behavioral-sciences-frank-h-netter-2219.html

Bu yazı aşağıdaki kaynaklardan derlenmiştir:

1.) CLINICAL CHEMISTRY: Tıp Eğitimini Büyük Ölçüde Zenginleştiren Bir Sanatçı: Frank H. Netter
https://academic.oup.com/clinchem/article/59/10/1544/5622102

2.) WİKİWAND: Frank H. Netter
https://www.wikiwand.com/en/Frank_H._Netter

3.) NCBI: Frank H. Netter ve Tıbbi İllüStrasyonun Kısa Tarihi
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3916597/

4.) Frank H. Netter
https://web.archive.org/web/20131026000224/http://www.graphicwitness.com/netter/bio/netterbio.html

5.) The Atlantic: Tıbbın Mikelanjı: Netter
https://www.theatlantic.com/health/archive/2013/09/frank-netter-md-the-michelangelo-of-medicine/279701/

6.) The New York Times
https://www.nytimes.com/1991/09/19/nyregion/frank-netter-surgeon-and-master-of-medical-illustration-dies-at-85.html

7.) AACA: Frank H. Netter
https://clinical-anatomy.org/content.php?page=Frank_H._Netter

Cemre Sena Aydın

OMÜ Tıp fakültesinde okuyorum.

4 thoughts on “NETTER, TIPTAN VAZGEÇİP RESSAM OLSAYDI DAHA MI İYİYDİ?

  • 2 Mayıs 2020 tarihinde, saat 18:22
    Permalink

    Gayet hoş ve akıcı bir yazı olmuş elinize sağlık..

    Yanıtla
    • 2 Mayıs 2020 tarihinde, saat 20:48
      Permalink

      Teşekkürler

      Yanıtla
  • 14 Haziran 2020 tarihinde, saat 01:50
    Permalink

    Çok beğendim cemre, kalemine sağlık

    Yanıtla
    • 14 Haziran 2020 tarihinde, saat 23:31
      Permalink

      Teşekkürler:)

      Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.