William Osler: Tıp Eğitimine Farklı Bakan Biri

Tıp bir belirsizlik bilimi ve bir olasılık sanatıdır.

William Osler

William Osler, yirminci yüzyılın en ünlü doktorlarından biridir. Tıp eğitiminin geliştirilmesindeki rolü ve özellikle klinik eğitime önem vermesiyle tanınır.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sir_William_Osler.jpg

Misyoner olan bir ailenin çocuğu olarak 12 Temmuz 1849’da Kanada’da dünyaya geldi. İlk başta ailesi tarafından dini eğitime yönlendirildi. Fakat daha sonra ilgisi doğa bilimlerine yöneldi. 1868’de Toronto Tıp Okulu’na başladı. Daha sonra McGill Üniversitesi’ne geçiş yaptı ve tıp doktorluğu eğitimini orada tamamladı.

İki yıl boyunca fizyoloji ve patoloji alanında ileri eğitim almak ve daha fazla klinik deneyim kazanmak Avrupa’da çeşitli merkezlerde çalışmalarda bulundu.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:William_osler_1909.jpg

Kanada’ya döndükten sonra McGill Üniversitesi’nde patoloji ve fizyoloji dersleri verdi. 1884 yılında Pennsylvania Üniversitesi’nden davet aldı ve orada klinik eğitimler vermeye başladı. Klinik muayene ve tedavi üzerine yoğunlaştı. Serebral palsi, kalp hastalıkları ve sıtma üzerine çalışmalar yaptı.

Pennsylvania Üniversitesi’nin Harvard gibi diğer önemli tıp okullarının gerisinde kaldığını düşünüyordu. Bu yüzden okula giriş sınavları, müfredata bilimsel konular ve laboratuvar çalışmaları eklemek ve dersleri aşamalı bir sırayla düzenlemek gibi bazı reformlar gerçekleştirdi.

1888’de yeni kurulmuş olan Johns Hopkins Hastanesi’nden teklif aldı ve oranın ilk profesörü oldu. Diğer kurucu üyelerle beraber yenilikçi bir tıp eğitimi sağladı ve burayı önemli bir yere getirdi.

Buradaki zamanını anjina, anevrizma, tifo ateşi,  sıtma gibi klinik sorunları araştırdı. Baltimore’daki tüberküloz insidansını araştırmak ve yayılmasını kontrol etmek çalıştı. Ulusal Tüberkülozu Araştırma ve Önleme Derneği’nin kurucu üyesiydi ve ilk uluslararası tüberküloz konferansının düzenlenmesini sağladı.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:William_Osler_1909.jpg

Osler, Amerika’da zamanının en iyi teşhis uzmanı olarak ün salmıştı. Danışmanlık için ülkenin her yerinden talepler aldı. Sık seyahat etmesi ve diğer görevleri bitkin düşmesine neden oldu. Oxford Üniversitesi’nden profesörlük teklifini daha sakin bir yaşam düşüncesiyle kabul ederek İngiltere’ye yerleşti.

Şiddetli bir solunum yolu enfeksiyonu ve sonrasında gelişen zatürre sonucu 29 Aralık 1919’da hayatını kaybetti.

Kaynaklar:

  1. Biographical Overview https://profiles.nlm.nih.gov/spotlight/gf/feature/biographical-overview
  2. Philadelphia Years: The University of Pennsylvania, 1884-1889 https://profiles.nlm.nih.gov/spotlight/gf/feature/philadelphia
  3. “Father of Modern Medicine”: The Johns Hopkins School of Medicine, 1889-1905 https://profiles.nlm.nih.gov/spotlight/gf/feature/father-of-modern-medicine-the-johns-hopkins-school-of-medicine-1889-1905
  4. Sir William: Regius Professor at Oxford, 1905-1919 https://profiles.nlm.nih.gov/spotlight/gf/feature/oxford
  5. Sir William Osler, Baronet https://www.britannica.com/biography/Sir-William-Osler-Baronet
  6. William Osler – Wikiquote

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.