DÜNYANIN EN UZUN ARAŞTIRMASI: ZİFT DAMLASI DENEYİ

Zift damlası deneyini hiç duydunuz mu? Dünyanın en uzun süredir devam eden laboratuvar araştırmalarından biri olan bu deneyde sonunda 2013 yılında bir zift damlasının düşüşü 69 yıl sonra kameralara kaydedildi. Bundan önceki damlanın düşüşünde, 2000 yılında, kamera çevrimdışı olması dolayısıyla damla kaydedilememişti.

Dublin zift damlası deneyi 1944’de Trinity College Dublin’de oda sıcaklığında katı gibi görünen fakat aslında akışkan olabilecek bir malzemenin yüksek viskozitesini yani düşük akışkanlığını göstermek için başlatıldı.

Bu araştırma ayrıca Guinness Dünya Rekorları’nın dünyanın en uzun süreli laboratuvar deneyi olarak listelediği Brisbane’deki Queensland Üniversitesi’nde 1927’den beri yürütülen bir deneyin daha genç ve daha az bilinen bir haliydi. Fizikçi Thomas Parnell zamanında bu deneyi gündelik malzemelerin şaşırtıcı özellikler sergileyebileceğini göstermek istediği için başlatmıştı. Geçen 86 yılda bu deney sekiz damla vermiş, dokuzuncu damla 2013’de neredeyse tamamen oluşmuştu ve düşmek üzereydi.
Zift aslında oda sıcaklığında sert, kırılgan hatta bir çekiç darbesi ile parçalanabilen bir maddeydi ama Profesör Parnell görüntünün aldanıcı olabileceğini görüp bu deneyi başlatmıştı.

Bu süreç ise şöyle gelişmiştir: Profesör Parnell, bir zift numunesini ısıtmaya karar vermiş ve daha sonra ağzı mühürlenmiş bir cam huniyi ısıtılmış ziftle doldurmuştur. Sonrasında 3 yıl kadar çökelmesi için beklemiştir. 1930’da zift iyice çökeldikten ve soğuduktan sonra Profesör Parnell ziftin akmaya başlaması için huninin boynundaki mührü kırdı. Daha sonra da huni bir cam kubbenin altına yerleştirildi. Bundan sonra ilk damla 1938’de ve ikincisi ise 8 yıl sonra 1947’de görüldü. 1930’dan bu yana, deney bozulmadan korundu ve huni, günümüzde hala ders salonunun hemen dışında duruyor.

Yazar: Senanur Gülce

Editörler:  İdil Altıntaş, Hilal Türkan

Zift Damlası Deneyi: Guinness Rekorlar Kitabı’nda da Yer Alan, Dünyanın En Uzun Süreden Beri Devam Eden Laboratuvar Deneyi!:
https://evrimagaci.org/zift-damlasi-deneyi-guinness-rekorlar-kitabinda-da-yer-alan-dunyanin-en-uzun-sureden-beri-devam-eden-laboratuvar-deneyi-10369

Pitch Tar Drop:

https://www.tcd.ie/physics/news-events/news/pitchtardrop/#:~:text=Begun%20in%20October%201944%2C%20the,world’s%20oldest%20continuously%20running%20experiments.

Longest experiment sees pitch drop after 84-year wait:

https://www.newscientist.com/article/dn25441-longest-experiment-sees-pitch-drop-after-84-year-wait/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.