ANA DİLİN MÜZİK YETENEĞİNE ETKİSİ

Her dilin farklı özellikleri vardır. Tonlama da bunlardan bir tanesidir ve müzik yeteneğine etki eder.

26 Nisan’da Current Biology dergisinde rapor edildiği üzere tonlar gerektiren bir ana dili konuşmanın melodi algısını artırdığı görülüyor.

Ton dilleri, normalde aynı sese sahip olabilecek kelimeleri ayırt etmek için perdeyi kullanır. Örneğin Mandarin dilinde ‘‘mă’’ at, ‘‘mā’’ ise anne anlamına gelir. İspanyolca gibi tonal olmayan diller ise bazen duyguyu ima etmek için perde değişiklikleri kullanır fakat bu kullanılan kelimenin anlamını değiştirmez.

Ana dili Mandarin olan flütçü Jingxuan Liu, dil ve müzik arasındaki etkileşimi merak ediyordu. Liu, Duke Üniversitesi’nde lisans öğrencisi olarak psikoloji okurken 203 ülkeden yaklaşık yarım milyon insanın müzik yeteneklerinin analiz edilmesine yardımcı oldu. Meslektaşları ise katılımcıların farklı perdelerdeki eşleşen melodileri tanımlama ve şarkıların ritimlerine uyan ritim parçalarını bulma da dahil olmak üzere çeşitli müzik görevlerini tamamladığı çevrimiçi bir oyun başlattı.

Yaklaşık 19 farklı tonal dili anadili olarak konuşan kişiler, 29 farklı tonal olmayan dili konuşanlara kıyasla melodi görevinde daha iyilerdi. Tonal dilin müziğe etkisi de küçük değildi; araştırmalara göre tonal bir ana dile sahip olan kişiler ders adetinin yarısı kadar bir zamanda melodik algıyı yakaladılar, fakat tonal dili konuşan kişilerin ritim görevinde daha kötü olma eğiliminde olduğu da görüldü.
Yeni Zelanda’daki Auckland Üniversitesi’nde bilişsel bilim insanı olan araştırmanın yazarlarından Courtney Hilton, “Araştırmalar kültürün önemli bir parçası olan ana dilin aynı zamanda bilişi de şekillendirdiğini gösteriyor” diyor.


Yazar: Senanur Gülce
Editör: Ece Gökhan


Native language might shape musical ability:
https://www.sciencenews.org/article/native-language-shape-musical-ability

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.