SOSYAL MEDYA PLASTİK CERRAHİYİ ETKİLERSE…

Fiziksel görünüm kişisel kimliğin bütünlüğünü korumasında önemli bir parçadır ve bir insanın fiziksel görünümüyle kişinin kendi algısının kurduğu ilişki yaşamın erken dönemlerinde başlar. Her ne kadar güzellik ya da çekicilik simetri, altın oran ve bel-kalça oranıyla ilişkilendirilse de sosyokültürel faktörlerin de güzellik algısını etkilediği hatta kültürler arasında güzellik algısının farklılaşmasına sebep olduğu bilinir. Sosyokültürel pencereden baktığımızda güzellik algısını etkilediği düşünülen “Üçlü Etki Modeli” akla gelmelidir. Bu modele göre güzellik algısı “Aile, Akranlar, Medya” tarafından etkilenir ve güzellik algısı bu faktörlere bağlı olarak zamanla transforme olmaya başlar. Fakat bu faktörlerin de kişiye bağlı olarak etkilendiği hatta güç aldığı noktalar elbette vardır. Bunlar “İdealize Edilmiş Görünümün İçselleştirilmesi” ve “Kişinin Kendi Görünümünü Kıyaslaması”dır.

kaynaklar:
https://theskincareedit.com/2016/05/16/kendall-jenner-before-and-after
https://tr.pinterest.com/pin/290974825923561759/?lp=true
https://tr.pinterest.com/pin/730849845757529591/?lp=true


İdealize edilmiş görünümün içselleştirilmesi kişinin toplumun dayattığı güzellik algısını kabullenip idealize edilmiş görünüme ulaşmak için çabalamasıyla ortaya çıkar.


Kişinin kendi görünümünü karşılaştırması ise insanların başkalarının görünüşünü değerlendirmesi ve bu değerlendirmelerle kendi görünümünü kıyaslamasıyla gerçekleşir.


Bir insanın asla sahip olamayacağı görünüm ile kendi görünümünü kıyaslaması onun kendi fiziksel özelliklerinden rahatsızlık duyup tatminsizlik yaşamasına sebep olur.


İnsanlar arasında yaygınlaşan bu tatminsizliğin altında yatan sebep medyanın topluma dayattığı güzellik algısıdır.Günümüzde güzellik algısı hala medya tarafından etkilenmektedir.Fakat özellikle Instagram gibi görselliğin ön planda olduğu uygulamalar sayesinde medya cep telefonlarımıza kadar girmiş ve medya sosyal medyaya doğru evrilmiştir. Sosyal medyaya ulaşımın kolaylaşması medyanın yarattığı güzellik algısından etkilenmeyi kolaylaştırmıştır.

Instagram gibi görselliğin önemli kabul edildiği uygulamalarda kişinin fiziksel özelliğine göre aldığı yorumlar geniş bir spektrum içerisinde çok iyiden çok kötüye doğru gidebilmektedir.

Instagram gibi uygulamalardaki yorumlar ve başkalarının gönderileri bazı kişilerde sadece saç rengi, saç boyası ya da giyim tarzı gibi minör değişikliklere gitmeye sebep olabileceği gibi, bazı kişilerde de yüz-vücut değişikliği gibi majör değişikliklere sebep olabilir. Ayrıyeten sosyal medya aşırı kullanım dahilinde fiziksel görünüşte kaygıya ve yeme bozukluklarına da yol açabilir.

Öz-Çekim ve Öz Farkındalık Üzerine


Sosyal medyanın en çok tercih edilen fotoğraf seçeneği olan “Özçekim” öz farkındalık kavramının görünüşü değiştirmek olarak değişime uğramasına neden olmuştur. Özellikle bazı sosyal medya uygulamalarının filtre özellikleri ve Facetune gibi düzeltme uygulamaları kişilerin filtre ve makyaja ihtiyaç duymadan uygulamalarla yaratılmış görünümüne sahip olma isteği uyandırmasına sebep olur. Bu filtreli ve düzeltilmiş öz-çekimler kişileri gerçekçi olmayan beklentilere sokabilmektedir.


(Sosyal) Medya Estetik Akımlarını Belirliyor


Sosyal medya her yıl estetik cerrahlara başvuran hasta sayısının artmasında birincil sebeptir. Amerikan Yüz ve Rekonstrüktif Cerrahi Akademisi tarafından yürütülen bir ankete göre sosyal medayadaki imajlarını geliştirebilmek ve değiştirebilmek için plastik cerraha başvuran hastaların sayısında %30’dan fazla bir artış olmuştur.

Estetik algıları tıpkı moda gibi gelip geçer. Estetik algılarının bir akım olması ve bu akımlardan kişilerin etkilenip bıçak altına yatması bir gün kişinin yaptırdığı estetikten pişmanlık duymasına sebep olabilir. Bunu daha iyi açıklayabilmek için bilinen örneklerden bahsetmekte yarar var. 1990’lı yıllarda Kanadalı ünlü oyuncu Pamela Anderson popülerliğinin zirvesini yaşarken çoğu kadın onun gibi memelere sahip olmak için büyük boy meme implantları taktırmıştır. Fakat şu anki eğilim ise memeleri küçülttürmektir. 2010’lu yıllarda da Kardashian ailesinin tüm dünyada ünlü olması ve sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanmaları kadınların Brezilya Kalça Kaldırma estetiğini yaptırmaya yöneltmektedir.Fakat bunun kaç yıl daha kişileri etkileyeceği yani kaç yıl daha bir akım olarak hayatlarımızda yer alacağı bilinmemektedir.

Brezilya Kalça Kaldırma Estetiği Öncesi ve Sonrası
Kaynak:
https://aloufaesthetics.com/blog/procedure-spotlight-brazilian-butt-lift/

Herkes hızlı bir düzeltme, her şeyi düzelten sihirli bir ameliyat istiyor, çünkü özçekimlerinde iyi görünmek istiyorlar.

Dr. Daria Hamrah


kaynak:https://www.huffpost.com/entry/plastic-surgery-social-media_l_5cdc1b9fe4b0437438c4fbea


Brown ve Tiegermann’ın 2016 yılında yaptığı çalışmaya göre sosyal medyadaki hoş görünümlü ünlüler, kadınların ruh halini etkileyip onları estetik müdahale için bıçak altına yatmaya itiyor. Buna ek olarak estetik cerrahların Youtube, Facebook, Instagram gibi uygulamalardaki hesaplarında müdahale ettiklerin hastaların öncesi ve sonrası fotoğraflarını paylaşması, uygulanan prosedürleri anlatması hastaları estetik ameliyat olmaya adım adım daha da yaklaştırmaktadır.

Uyarı! 
Bu yazı aşağıdaki 5 kaynağın derlemesi olup, estetik ve sosyal medyaya dair genel kanıları ve olguları içeren bir derleme yazısıdır. Yukarıdaki açıklamalara aşağıdaki kaynaklarda belirtilen çalışmaların sonucu baz alınarak, derleyenin üslubuyla hazırlanmıştır. Derleyen edinilmiş hiçbir bilgiyi ortaya koymamıştır. Edinilen bilgilerin ışığında hazırlanan bu yazıda derleyen hiçbir çalışmanın sahibi değildir. 

KAYNAKLAR:

  1. https://link.springer.com/article/10.1007/s12144-019-00282-1#Sec1
  2. https://www.huffpost.com/entry/plastic-surgery-social-media_l_5cdc1b9fe4b0437438c4fbea
  3. https://bevhills.com/social-medias-influence-on-plastic-surgery/
  4. https://www.researchgate.net/publication/332771269_Effects_of_social_media_use_on_desire_for_cosmetic_surgery_among_young_women
  5. https://journals.lww.com/plasreconsurg/Abstract/2019/04000/Plastic_Surgery_and_Social_Media__Examining.60.aspx

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.