İlk Nobel Tıp Ödülünü Alan Bilim İnsanı: Emil Adolf von Behring

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:E_A_Behring.jpg

Bir bakteriyolog olan Emil Adolf von Behring, difteri ve tetanos üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır. İlk Nobel Tıp veya Fizyoloji Ödülü kendisine verilmiştir.

Yaşamı

15 Mart 1854’te Hansdorf’ta toplam on üç çocuğu olan bir ailede doğdu.  

Ailede çok çocuk olduğundan ailesi eğitim masraflarını karşılamakta zorluk çekti. Bu yüzden 1874’te Berlin’deki Ordu Tıp Koleji’ne girdi. Bu okul ekonomik açıdan aileyi rahatlattı. 1896’da Else Spinola ile evlendi ve bu evlilikten altı oğlu oldu.

1940’larda Almanya’da difteri aşısı kartında Emil von Behring’in biyografisi yer alıyor.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:DiphterieImpfausweis.jpg?uselang=tr

Çalışmaları ve Katkıları

Tıp fakültesinden mezun 1978’de mezun oldu ve iki yıl sonra Polonya’daki Wohlau ve Posen’e asistan cerrah olarak gönderildi. Posen’deki Deney İstasyonunun Kimya Bölümü‘nde bakteriyel hastalıklar hakkında çalışma ve kendini geliştirme imkânı buldu.

Dezenfektanlar üzerine çalışmalar yaptı ve ilk bilimsel yayınını bu konu üzerine yayımladı: Experimentelle Arbeiten Über desinficierende Mittel (Dezenfeksiyon Maddesi Üzerine Deneysel Çalışmalar)

Yeteneği fark edilince daha ileri bir eğitim alması için askeri sağlık yönetimi tarafından Bonn’a gönderildi. 1888’de Berlin Üniversitesi Hijyen Enstitüsü‘ne atandı. Burada Robert Koch, Paul Erlich gibi bilim insanlarıyla birlikte çalışma fırsatı buldu.

Enstitüde Tokyo Üniversitesi’nden konuk araştırmacı Shibasaburo Kitasato ile tetanos üzerine çalıştı. Birlikte 1890’da tetanos ve ayrıca difteri için bağışıklık sağlayan bir serum tedavisi üzerine makale yayınladılar. Ertesi sene Dr. Erich Wernicke ile bu yöntemle difteriye karşı bağışıklama üzerine çalıştı ve bu yöntemin başarılı olduğunu gösterdi. Bu çalışmaların ışığında difteri ve tetanos aşılarını keşfetti.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Emil_v._Behring_Nobel_1901.jpg

“Özellikle difteriye karşı uygulanan serum terapisi hakkındaki çalışmaları” ile 1901’de ilk Nobel Tıp veya Fizyoloji Ödülü’ne layık görüldü. Aynı yıl Prusya’da soylular sınıfına yükseltildi.  Almanya, Türkiye ve Romanya’da madalyalar ile onurlandırıldı.

Bulduğu aşı sayesinde çocuk ölümlerinin önemli bir kısmı önlenmiş oldu. “Çocukların kurtarıcısı” olarak tarihe geçen Behring, 1917’de Marburg’da hayata veda etti.

Yararlanılan Kaynaklar:

  1. Emil von Behring – Biographical Alındığı Tarih: 24 Kasım 2020 Alındığı Yer: https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1901/behring/biographical/
  2. Emil Adolf Behring Alındığı Tarih: 24 Kasım 2020 Alındığı Yer: https://www.famousscientists.org/emil-adolf-behring/
  3. Emil von Behring – Facts Alındığı Tarih: 24 Kasım 2020 Alındığı Yer: https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1901/behring/facts/
  4. Emil von Behring Alındığı Tarih: 24 Kasım 2020 Alındığı Yer: https://en.wikipedia.org/wiki/Emil_von_Behring

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.