Beyin ve Sessizlik- Kitap Önerisi

Hareket etmekte veya etmemekte özgür olduğumuza inanan bizler, aslında uğraş halinde olmaya bağımlıyız.

Mıchel Le Van Quyen

Senelerdir bulunduğum her ortamda gün içinde kısa bir zaman bile olsa kendi kendime kalmanın bir yolunu bulurum. Bulamadığım günlerde ise enerjimin ve moralimin zamanla düştüğünü defalarca gözlemlemişimdir.

Bir nörobilim araştırmacısı olan Quyen’in Beyin ve Sessizlik kitabını okumadan önce insanlardan uzaklaştığım anların günlük yoğunluktan kaçarak kendimle baş başa kalmamı sağladığını düşünüyordum.

Fakat bu noktada çelişkili bir durum olduğunu fark ettim. Bağımlısı olduğum ve yanımdan hiç ayırmadığım kulaklığım aslında beni bulunduğum dünyadan uzaklaştırırken bambaşka bir dünyanın içine sokuyordu. Öyleyse tek başıma olmak kendimle baş başa kaldığım veya kendimi dinlediğim anlamına gelmiyordu. Bu yaptığım, dinlediğim müzik ya da podcastler aracılığıyla başka bir dünyaya bağımlı kalmaktı bir nevi.

Bazen Boş Durmak Faydalıdır

Kaynak: Flickr

Siz de mutlaka çevrenizde şahit olmuş ya da bizzat tecrübe etmişsinizdir ki pek çok insan sessizce oturmaya tahammül edemez. Hatta öyle ki herhangi bir ses dinlemeden uyuyamayan kişilerin sayısı da az değildir.

Aslına bakarsanız ilk bakışta ”sessiz kalabilme eylemi” gerekli bir uğraş gibi gelmeyebilir. Nitekim birçok insan tarafından bu bir uğraş olarak da görülmeyecektir.

Fakat en başta alıntıladığım gibi, pek çoğumuz uğraş halinde olmaya bağımlıyız. Genel itibariyle hiçbir şey yapmamak, sessizce bomboş oturmak bize kötü ve fayda sağlamayan bir eylem olarak öğretilmiştir.

Bu kitapla ise beyin ve sessizlik arasındaki ilişkiyi bilimsel dayanaklar ile gözlemleme fırsatı buluyoruz. Aslında bazen hiçbir şey yapmadan durabilmenin hayatımıza hem çok kısa hem de uzun vadede ne kadar büyük getirileri olabileceğine şahit oluyoruz.

Sessizliğin Halleri

Yazarımız sessizlik kavramını yalnızca işitsel manada kullanmıyor. Bu kavramın işitsel sessizliğin ötesinde pek çok hali var. Kitapta bizlere bedensel, dikkate dayalı, görsel sessizlik gibi her hali ile birbirinden çok farklı konseptler sunuluyor.

Kitabı kapattığımda fark ettim ki her bir sayfada altını çizdiğim çok fazla fikir, deney ve araştırma vardı. Hepsi hayatımda farklı bir olayla özdeşleşti. Eminim ki her okuyucu da okuma fırsatı yaratabildiği takdirde kendi hayatına göre kitabın farklı bir kısmından faydalanacaktır.

Ne dersiniz?

Zaten devamlı bir şeylerle uğraş halinde değil miyiz? Gelin bu sefer de sessiz kalabilmenin beyninizde ve yaşamınızda ne gibi katkılar sağlayabileceğine kısa bir kitap aracılığıyla ortak olun.

Emin olun, zaman ayırdığınıza değecek.

İyi okumalar dilerim.

KAYNAKÇA;

  • Beyin ve Sessizlik (Ağustos 2020) Michel Le Van Quyen

Esra Kılıç

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi

2 thoughts on “Beyin ve Sessizlik- Kitap Önerisi

  • 22 Mart 2021 tarihinde, saat 00:09
    Permalink

    Harika bir tavsiye, yakın zamanda okuduğum benzer içerikli bir kitabı da ben tavsiye etmek isterim. Erling Kagge’den Gürültü Çağında Sessizlik..

    Yanıtla
    • 22 Mart 2021 tarihinde, saat 12:41
      Permalink

      Tavsiyeniz ve güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim:) Söz ettiğiniz kitabı da ilk fırsatta okuyacağım.

      Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.