Hamileyken süt, fıstık ve buğday tüketmek alerjiyi azaltıyor!

Günümüzde, alerji ve astım yaygın bir halk sağlığı problemi olmaktadır ve dünya genelinde oranları artarak devam etmektedir. Bağışıklık sistemi fetüs döneminde oluştuğu için, anne karnındayken mazuriyetler ileriki yıllarda çocukta allerji ve astım gelişmesine sebep olabilir. Yakın zamanda hamilelikte bazı gıdaların alımının ileride çocuktaki etkileri üzerine bir çalışma yayınlanmıştır. Yapılan çalışmada, bilinen herhangi bir hastalığı olmayan 1277 anne-çocuk çifti seçilmiştir ve seçilen annelere 1. ve 2. trimesterda gıda anketleri yapılmıştır. Bu anketlerde, yaygın çocukluk çağı alerjenlerinin anne alımı değerlendirilmiştir. Çocuklarda ise ortalama yaş 7 olarak alınarak anket ve serum spesifik IgE seviyesi ile astım, alerjik rinit ve atopik dermatit hastalıkları değerlendirilmiştir. Ortaya çıkan sonuçlar çok ilginçtir.

Sonuçlar!

Seçilen anneler fıstık, süt ve buğdayı hamilelikleri sırasında sıklıkla tüketmişlerdir. Çocukları büyüdüklerinde ise allerji ve astım oranları hamilelik sırasında bu gıdaları tüketmeyen annelerin çocuklarına oranla daha az bulunmuştur. Araştırma gösteriyor ki, ilk üç aylık dönemde daha fazla maternal fıstık tüketimi, fıstık alerjik reaksiyon olasılığının %47 oranında azalmasıyla ilişkilendirildi . İlk trimesterde daha yüksek süt alımı, astımda azalma ve alerjik rinit ile ilişkilendirildi. İkinci üç aylık dönemde daha yüksek maternal buğday alımı, azalmış atopik dermatit ile ilişkilendirildi. Bu sonuçlar giderek artan bir sağlık probleminin çözümü gibi durmaktadır. Erken hamilelik döneminde hiçbir gıda kısıtlaması olmamasını özellikle süt, fıstık ve buğday gibi ürünlerinde sıkça tüketilmesi gerektiğini gözler önüne sermektedir.

https://icloudhospital.com/specialties/pediatric-allergy
https://icloudhospital.com/specialties/pediatric-allergy

Bunlara dikkat!

Her ebeveyn, çocuğunun sağlıklı ve normal bir şekilde büyümesini görmek ister. Bununla birlikte, tüm çocuklar, özellikle ailesinde bu tür sağlık sorunları bulunanlar olmak üzere, alerji geliştirmeye duyarlıdır. Çocuğun tükettiği veya maruz kaldığı her şeyi görmek ve kontrol etmek genellikle zordur. Bununla birlikte, ebeveynler bunun yerine semptomları denetlemeye odaklanabilirler.

Hamilelik sırasında, bilinen özel bir durum olmadığı sürece besinleri ve gıda alımlarını kısmamak, kısıtlamamak çok önemli. Maruziyeti ne kadar kısıtlarsak ileride bu etkenle karşılaşıldığında vücudumuzun tepki göstermesi o kadar gecikir, ve yanlış tepki göstermesine bile sebep olabilir. Vücudumuzun yanlış tepki göstermesi de alerjilere sebep olmaktadır. Bırakın çocuklarınız özgürce yaşasınlar.

Kaynakça:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4004710/

https://icloudhospital.com/specialties/pediatric-allergy

Büşra Balaban

MD

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.