FİLM ŞERİDİ GİBİ SEVAPLAR VE GÜNAHLAR
Filmlerdeki ölümden önceki hayatın gözlerin önünden film şeridi gibi geçmesi miti cidden doğru olabilir mi?
Ölüm tıbbi olarak kişinin kalbinin durması, kalpten pompalanan kanın akışkanlığının ortadan kalkması, solunum merkezinin susması (Beyin sapının omurilikle birleşen en alt kısmına omurilik soğanı denir. Aynı zamanda solunum ve dolaşım merkezidir.) ile açıklanıyor. Yani sadece kalbin durmasına rağmen kişi hâlâ ölmemiş olabiliyor.
A. HAFIZA VE BİLİNÇ
Bir süre önce yapılan araştırmalarda ölüm anından sonra 15 dakika daha beynin aktivitelerine devam ettiği gözlemlenmiştir.
Beyin faaliyetlerini 20 saniyede sonlandırmaya başlıyor. Beyinde oksijenlenme ve kanlanmaya aşırı hassas yapılar varken, daha dirençli yapılar da var. İşte 15 dakika süresi buradan geliyor. Beyinde oksijenlenmeye, kanlanmaya dirençli en önemli yapılardan biri hafıza bölgesidir. Bu direnç sayesinde hafıza bölgesi ve bilinç aktif çalışabiliyor. Bu durumu yani “tünelin ucundaki beyaz ışık” hikayesini ölümden son anda kurtarılan hastaların anlatılarında duyuyorduk.
B. BUNUN KANITI NASIL OLABİLİR?
Estonya’da doktorlar, 87 yaşındaki epilepsi hastasını incelemek için EEG (Elektroensefalografi, beyin dalgaları aktivitesinin elektriksel yöntemle izlenmesini ölçen yöntemdir. Hastaya elektrik akımı verilmediğinden ağrı ya da acı hissedilmez.) kullanıyordu. Hasta kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Bu olay, ölen bir kişinin ilk kez beyin aktivitesinin kaydedilmesine sağladı.
Doktorlar bu 15 dakikanın ilk 30 ve son 30 saniyesine odaklandı. Peki bu sürelerde beynimizde neler oluyordu? Beyinde gama dalgalarında belirgin bir farklılık tespit edildi. Delta, teta, alfa ve beta dalgalarında da farklılık görüldü. En çok farklılığın tespit edildiği gama dalgaları özellikle konsantre olurken, rüya görürken, meditasyon yaparken veya anıları hatırlamaya çalışırken aktif hale geliyor.
Çalışmanın başındaki Ajmal Zemmar ölürken insanların beyninin “hayatlarında deneyimledikleri en güzel anlardan bazılarını tekrar edebileceğini gösterdiğini” söylüyor. Deney hayvanlarında yapılan çalışmalarda da benzer bulgular elde edildiği biliniyor.
İnsandaki bulguların sadece bu hastadan elde edildiği ve nöbet geçiren bir hasta olduğunu tekrar belirtmek isterim. Zemmar bu konu üzerinde daha fazla araştırma yapacağını da belirtmiştir.
Eğer bu durumla ilgili daha çok veriye ulaşılabilirse filmlerdeki hayatın “film şeridi” gibi önümüzden geçmesi durumu kanıtlanabilir belki.
KAYNAKÇA
VİCENTE vd., Front. Aging Neurosci., 22 Şubat 2022, Sec. Neurocognitive Aging and Behavior, https://doi.org/10.3389/fnagi.2022.81353
https://www.indyturk.com/node/475966/bi%CC%87li%CC%87m/son-nefeste-hayat%C4%B1n-film-%C5%9Feridi-gibi-ge%C3%A7mesine-dair-ilk-bilimsel-kan%C4%B1t-elde
https://tr.wikipedia.org/wiki/Elektroensefalografi
https://www.anadolusaglik.org/blog/beyin-sapi-tumorleri#:~:text=Beyin%20sap%C4%B1ndaki%20yap%C4%B1lar%20omurilik%20so%C4%9Fan%C4%B1,Solunum%20ve%20dola%C5%9F%C4%B1m%20merkezidir.